Děda by neměl radost: Maova vnučka je příkladnou kapitalistkou

Peking – Čínský finanční magazín New Fortune zveřejnil seznam nejbohatších lidí v zemi. Na 242. místě figuruje Kchung Tung-mej – vnučka revolučního vůdce Mao Cen-tunga, který v zemi zavedl komunistický režim. Podle magazínu se jí společně s manželem podařilo nashromáždit jmění kolem pěti miliard jüanů (v přepočtu asi 16 miliard korun).

Kchung je vnučkou Maa a jeho třetí manželky Che C'-čen. V roce 2001 otevřela v Pekingu knihkupectví, v němž propaguje „rudou proletářskou kulturu“ namířenou proti kapitalismu.

Zjištění magazínu okamžitě vyvolalo na internetu vlnu kritiky a narážek odsuzujících pokrytectví režimu, který navenek stále obhajuje revoluční ideály zakladatele Čínské lidové republiky. Mnoho čínských funkcionářů se ani neobtěžuje své bohatství tajit.

Soukromé vlastnictví? Jedno dítě? Kchung na pravidla nehledí…

Pro mnoho diskutérů na internetu tato žena symbolizuje současný vládnoucí režim a ukazuje, nakolik je vzdálena ideálům komunismu zatracujícímu jakoukoli formu soukromého vlastnictví. Zároveň je kritizována za pošlapání pravidla jednoho dítěte, které úřady sezdaným párům nejvýše povolují. Podle New Fortune má pár tři děti.

„Předseda Mao nás vedl k odstranění soukromého vlastnictví, ale jeho vnučka se provdala za kapitalistu a porušila zásady plánovaného rodičovství,“ napsal úředník provinční vlády z jihozápadní Číny Luo Čchung-min.

Vnuk Mao Ce-tunga Mao Sin-jü
Zdroj: ISIFA/EPA/BH RUAN

Nejde o jediného Maova příbuzného, který Číňany dráždí. Také jeho vnuk, 43letý generálmajor Mao Sin-jü, si vysloužil posměšky na internetu kvůli své obezitě. Podle mnohých tak není zrovna ideálem vojáka.

Maův vnuk, který je přednášejícím na katedře maoistických studií na univerzitě v Kantonu, nebudí sympatie ani svými názory. „Za těch 37 let, které uplynuly od smrti mého dědečka, došlo k obrovským změnám. Jeho myšlenky ale nejsou zastaralé,“ tvrdí.