Americké úřady zatrhly stahování návodu na tisk 3D pistole

Washington - Americké úřady nařídily odstranit z webu soubory potřebné ke zhotovení první pistole, kterou lze vyrobit na tiskárně pomocí technologie trojrozměrného tisku. Ještě předtím si je ale stáhlo přes 100 000 lidí. Ačkoli soubory na domovském portálu již nejsou přístupné, jejich šíření bude zřejmě obtížné zabránit, neboť se mezitím objevily i na dalších serverech.

Úřad pro kontrolu obchodu se zbraněmi při americkém ministerstvu zahraničí vyzval pětadvacetiletého amerického studenta Codyho Wilsona, který za vývojem tištěné zbraně nazvané Liberator (Osvoboditel) stojí, aby příslušné soubory odstranil z veřejně přístupného serveru. Zdůvodnil to tím, že takovéto opatření je nutné zavést, dokud se neprokáže, že zveřejnění dat neporušilo americké zákony o vývozu zbraní do zahraničí. Soubory si totiž z oficiálního webu mohl stáhnout kdokoli i mimo území Spojených států.

„Museli jsme vyhovět,“ uvedl Wilson s tím, že obavy ministerstva zahraničí jsou neopodstatněné, neboť společnost Defense Distributed, která soubory ke stažení zveřejnila, byla ustavena tak, aby nepodléhala takovým omezením a kontrolám. Zásah úřadu nicméně přivítal, neboť to podle něj jen zdůrazní spor o to, zda je možné zastavit šíření zbraní vyrobených pomocí 3D tisku.

Pistole Liberator
Zdroj: ČT24/YouTube

Většinu souborů si lidé stáhli v USA, ale také ve Španělsku, Brazílii, Německu a Velké Británii. Soubory převzal také server pro sdílení dat Pirate Bay, kde se pistole stala nejoblíbenějším souborem v kategorii 3D tisků.

Společnost Defense Distributed, kterou Wilson ke splnění svého záměru založil, soubory k výrobě Liberatoru zveřejnila jen několik dní poté, co existenci zbraně oznámila. Vývoj prý trval osm měsíců.

Wilson se stal jednou z nejkontroverznějších postav 3D tisku. Loni v říjnu mu dokonce společnost Stratasys zabavila tiskárnu, kterou půjčila jeho neziskové společnosti Defense Distributed. Učinila tak hned poté, co se dozvěděla, k čemu Wilson tiskárnu používá.

Konstruktér nepopírá, že tato zbraň může být použita ke zločinu, nicméně svoboda má podle něj větší význam.

Zbraň z 3D tiskárny
Zdroj: ISIFA/EPA/DEFENSE DISTRIBUTED