Slotu krátce zadržela policie: „Doufám, že jsem nezabil 300 tisíc cikánů.“

Bratislava/Čadca - Dlouho si slovenský nacionalista Ján Slota na policejní stanici v Čadci nepobyl. Dnes krátce po půlnoci bývalého předsedu Slovenské národní strany (SNS) propustili poté, co byl ve čtvrtek vpodvečer zadržen kvůli řízení pod vlivem alkoholu. Jde o další průšvih politika, který kromě několika opileckých incidentů neblaze proslul i slovními útoky proti Maďarům, Romům, homosexuálům i svým politickým soupeřům.

Na strážnici Slotu zadrželi, protože se po zastavení odmítl podrobit dechové i krevní zkoušce. „Myslím, že jde o omyl. Myslím, že opilý nejsem. Vizuálně můžete posoudit, zda jsem, anebo nejsem,“ řekl novinářům, když policejní stanici opouštěl. Na otázku, proč ho tedy policie zadržela, odpověděl: „Doufám, že jsem 300 000 cikánů nezastřelil.“ Při propouštění z něj byl prý cítit alkohol.

Podle svědků Slota v Čadci hojně popíjel, Na opilého řidiče dostali dopravní policisté tip od strážníků, kteří viděli muže potácejícího se velmi nejistým krokem k autu. Policejní hlídka se auto následně snažila zastavit, ale šofér na výzvy nereagoval. Autu nakonec museli muži zákona zablokovat cestu a deníku Sme anonymně potvrdili, že řidič, jímž byl Ján Slota, „jevil známky značné opilosti“. Odmítl dechovou a následně i krevní zkoušku. Jeho počínání lze tedy podle zákona posuzovat, jako kdyby spáchal trestný čin ve stavu těžké opilosti. Za to mu hrozí až rok vězení a deset let zákazu řízení. Podezřelý je rovněž z přestupku nerespektování výzvy policisty. Policie požadovala, aby byl politik souzen ve zrychleném řízení během 48 hodin, jeho obhájce to však znemožnil s poukazem na to, že Slota odmítl vypovídat, což je jedna z podmínek takového postupu.

SNS vedl Slota do loňského října. Ke změně ve vedení přispěla i porážka v předčasných volbách, kdy se nacionalisté nedostali do parlamentu. Ještě za první vlády nynějšího premiéra Roberta Fica v letech 2006 až 2010 byla SNS součástí kabinetu. V dubnu strana Slotu vyloučila ze svých řad - přivedl ji totiž na mizinu, když promrhal stranický majetek v hodnotě asi 11 milionů eur (zhruba 284 milionů korun). 

Slota na čtvrtek svolal do Ružomberoku tiskovou konferenci, na níž chtěl mluvit o aktuální situaci v SNS. Nakonec na ni vůbec nedorazil a jeho straničtí kolegové nedokázali jeho nepřítomnost vysvětlit.

Nejde o první Slotův opilecký incident

V minulosti přitom Slota tvrdil, že nikdy neřídil pod vlivem alkoholu, a chlubil se tím, že jezdí od svých 16 let. Je ale známý svými problémy s alkoholem. Nejznámější je incident z terasy bratislavské restaurace Budúcnosť v roce 1999, kam přišel opilý z mítinku v Kysuckém Novém Městě, vypil několik koňaků, vymočil se z restaurační terasy na chodník a odešel. Existují i dva roky staré záběry z mobilu, kde Slota nesrozumitelně opilecky blábolí a hádá se s řidičem z vedle stojícího auta; v červnu 2009 zase zjevně pod vlivem alkoholu sprostě vynadal policistce v garáži Národní rady. Opilecké excesy Slotovi dlouho procházely - údajně i díky krytí ze strany policistů. Tentokrát se ale nechal policejní prezident slyšet, že se bude se Slotou zacházet jako s kterýmkoliv jiným Slovákem. 

Slota ale proslul hlavně slovními útoky proti Maďarům, Romům a homosexuálům. Stihl pozurážet kdekoho, v roce 2008 mu neunikla ani maďarská ministryně zahraničí Kinga Gönczová – podle jeho slov „střapatá chuděra“, která by se měla raději starat o svůj zevnějšek. „Nasedneme do tanků, půjdeme a srovnáme Budapešť. Nedáme těm maďarským hajzlům ani centimetr čtvereční,“ nechal se třeba slyšet na mítinku SNS v roce 1999. Nebral si servítky ani při jednání s novináři ani při hovoru o svých politických soupeřích. „Mečiarovi nevěřím ani slovo. A kdyby už ležel v truhle, pro jistotu bych mu dal ještě pod nos zrcátko, zda je opravdu mrtvý,“ nechal se slyšet v roce 2004. Bývalý předseda SMK-MKP Pál Csáky byl podle něj zase „zvratek a shnilé lejno“.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)