Útěk ve stylu Fausta je teď mezi vězni v kurzu

Bratislava – Skoro by se chtělo říct, že vězni si zřejmě oblíbili nový způsob, jak zmizet zpoza mříží. Nejprve utekl dírou ve stropě vězeň v Rusku, stejný způsob pak vyzkoušela i šestice trestanců ve slovenské věznici v Ilavě. Jenže jak ruský vězeň, tak jeho slovenští kolegové jsou po pokusu o útěk znova zpátky za mřížemi. Zdá se tedy, že útěk ve stylu doktora Fausta, není příliš efektivní.

Věznice v Ilavě na západě Slovenska zažila včera poplach. Šesti vězňům se podařilo uprchnout dírou ve stropě cely na půdu. Jenže jejich radost z toho, že se dostanou na svobodu, zřejmě netrvala moc dlouho. Díky technickému zabezpečení je dozorci za několik minut dopadli, a vězni tak zamířili zpátky za mříže.

„Díky profesionálnímu přístupu Sboru vězeňské a justiční stráže se podařilo zabránit útěku těchto osob. V zájmu bezpečnosti občanů však bude nezbytné v některých ústavech provést rekonstrukce, případně modernizovat bezpečnostní zařízení,“ řekla k případu mluvčí slovenského ministerstva spravedlnosti Jana Zlatohlávková. 

Stejný způsob úniku z vězení přitom v úterý využil i ruský vězeň Oleg Topalov. Ten si užil svobody o něco déle než slovenští vězni. Lžící si vydlabal díru ve stropě své cely, vylezl na střechu věznice a následně překonal i zeď. Policie ho ale po dvou dnech dopadla v jednom z moskevských parků. Kvůli tomu, že si při skoku ze střechy poranil nohu, se před hlídkou ani nepokusil utéct.