V Turecku zabily bomby u hranic se Sýrií desítky lidí, země chystá opatření

Ankara – Třiačtyřicet mrtvých a stovku zraněných si vyžádaly dva pumové útoky v Turecku poblíž syrské hranice. K výbuchům došlo v pohraničním městě Reyhanli. Podle ministerstva vnitra byly nálože umístěné do dvou automobilů - před budovou městské správy a před poštou. Kdo za útokem stojí, zatím není jasné. Podle tureckého ministra zahraničí si země nyní vyhrazuje právo na "jakýkoli druh opatření", napsala agentura Reuters. Premiér Recep Tayyip Erdoğan prohlásil, že útoky zřejmě souvisejí s konfliktem v Sýrii, mohou ale také být reakcí na stahování kurdských povstalců z Turecka, které začalo tento týden.

Ministr vnitra Muammer Güler útoky považuje za provokaci, jejímž cílem je sabotovat mírový proces mezi Ankarou a Kurdy. Upozornil také na to, že počet mrtvých může dále růst, protože mezi raněnými je 29 osob ve vážném stavu. Původci atentátu jsou podle něj napojení na organizace blízké syrskému vládnoucímu režimu.

„Lidé a organizace, kteří vedli útok, byli identifikováni. Prokázalo se, že byli spojeni s organizacemi podporujícími syrský režim a jeho tajné služby,“ řekl ministr vnitra Muammer Güler, bližší informace ale neposkytl. Místopředseda vlády Beşir Atalay prohlásil, že pachatelé útoku nepřišli z druhé strany hranic, ale už byli v Turecku.

Jak uvedla vedoucí syrsko-turecké mise Člověka v tísni Dagmar Fousková, tlaková vlna rozbila okna i místní kanceláři této organizace. Po výbuchu podle ní místní mládež útočila na auta se syrskou poznávací značkou a obchody.

Následky exploze v tureckém Reyhanli
Zdroj: ČTK/AP/IHA

Šedesátitisícové Reyhanli leží v provincii Hatay, asi osm kilometrů od syrské hranice. Pokud výbuchy souvisejí s děním v Sýrii, bude to podruhé, co kvůli syrskému konfliktu umírali lidé v Turecku. Na pohraniční město Akçakale loni v říjnu dopadly syrské rakety a zabily šest lidí. Turecko si pak vymohlo v NATO vyslání obranného protiraketového systému Patriot, který začal na území Turecka operovat začátkem letošního roku.

Turecko má se Sýrií společnou hranici v délce více než 800 kilometrů. Právě do provincie Hatay přešlo nejvíce syrských uprchlíků - v utečeneckých táborech tu jich je už 300 tisíc. Pohraničí je místem trvalých těžkých bojů. V únoru na tamním přechodu vybuchla bomba v autě a zabila 14 lidí, z nichž většina byli Syřané. Dle syrské opozice útok zorganizovala syrská vláda, protože místem měli v té době projíždět členové opozice.

K dnešnímu incidentu se v Berlíně vyjádřil turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu, když řekl, že Turecko je připraveno se bránit. „Naše bezpečnostní složky podniknou nezbytná opatření. Ti, kdo se z jakéhokoli důvodu pokusí vyvolat u nás zvenčí chaos, se dočkají odpovědi,“ sdělil.

Reportáž Davida Koubka (zdroj: ČT24)

Spojené státy útok ostře odsoudily a slovy velvyslance v Ankaře Francise Ricciardoneho podpořily tureckou snahu co nejdříve vyšetřit jeho původce a postavit je před soud. Šéf americké diplomacie John Kerry označil atentát za odporný a dodal, že se ho záležitost dotýká o to více, že v Turecku našel zásadního partnera při řešení zejména blízkovýchodních otázek.

Atentáty odsoudily i další západní státy, připojila se i Česká republika. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg vyjádřil v dopise svému tureckému protějšku hlubokou soustrast rodinám obětí i obyvatelům města Reyhanli.