Astronauti z ISS úspěšní: Čpavek už neuniká

Houston (USA) - Američtí astronauti Thomas Marshburn a Chris Cassidy během výstupu z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) do volného prostoru zřejmě odstranili problém, který způsobil únik čpavku z chladicího zařízení energetického systému. Vyměnili čerpadlo, které se považovalo za nejpravděpodobnější příčinu poruchy, a po necelých šesti hodinách se vrátili na stanici. Na ISS je v současnosti šestičlenná posádka: tři ruští kosmonauti, dva američtí astronauti a jejich kanadský kolega. Tři astronauti se mají vrátit na Zemi už v pondělí.

Mashburn a Cassidy během výstupu a obhlídky žádnou viditelnou závadu nenašli. Po instalování nového 118kilogramového čerpadla, doplnění čpavku a obnovení provozu chladicího systému se ale zatím únik látky neobnovil. Astronauti sledovali, zda se z panelu neuvolňují ledové krystalky čpavku. „Žádný sníh nevidíme,“ hlásili. Experti NASA budou v nejbližších dnech místo pozorně monitorovat, aby získali jistotu, že výměna čerpadla problémy vyřešila.

NASA dosud nikdy tak rychle a náhle „vesmírnou procházku“ posádky ISS neuskutečnila. Neplánované výlety mimo kosmická zařízení nebyly obvyklé ani v dobách raketoplánů. Oba astronauti spolu v minulosti absolvovali už dva kosmické výstupy, Marshburn se ale má v pondělí po pěti měsících pobytu na ISS vrátit na Zemi.

Únik čpavku, který podle NASA šestičlennou posádku vesmírné stanice nijak neohrožuje, byl zjištěn ve čtvrtek. Vyřadil z provozu jeden z osmi solárních panelů, které dodávají ISS energii. Podle NASA může nicméně vesmírná stanice fungovat bez obtíží i se sedmi panely. Pokud by ale nastaly problémy u dalšího panelu, asi by to znamenalo omezení dodávky energie potřebné k experimentům.

Čpavek proudí trubicemi chladicího systému, který udržuje v chodu mimo jiné elektronická zařízení. K jeho úniku došlo již loni v listopadu, kdy museli dva ze členů osazenstva stanice na několik hodin vyjít do volného prostoru. Listopadová závada byla zřejmě způsobena vadným těsněním, příčina té současné dosud není jasná. Podle vedoucího programu vesmírné stanice NASA Mikea Suffrediniho je stále záhada, proč únik nastal. Možný je například zásah mikrometeoritem nebo uvolněný spoj.