Putin po schůzce s Netanjahuem varoval před vyhrocením situace v Sýrii

Soči - Ruský prezident Vladimir Putin varoval při schůzce v Soči izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před kroky, které by mohly ještě více zhoršit situaci v Sýrii, kde Izrael nedávno podnikl nálety. Syrský konflikt byl hlavním tématem schůzky obou představitelů; v občanské válce podle opozičních pozorovatelů zahynulo nejméně 94 tisíc lidí, podle některých údajů se bilance obětí blíží až 120 tisícům.

Úsměvy do kamer a podání rukou. Každý přitom podporuje jinou stranu konfliktu. Zájem na ukončení občanské války v Sýrii mají ale oba údajně stejný. Ruský prezident řekl, že je potřeba zabránit čemukoliv, co by situaci v Sýrii ještě zhoršilo. „V této klíčové chvíli je velice důležité vyvarovat se veškerého jednání, které by mohlo destabilizovat situaci,“ varoval Putin bez dalších podrobností. Izrael počátkem května podnikl letecké údery na cíle v Sýrii. Podle některých tím ale Putin spíš mezi řádky varoval mezinárodní společenství před intervencí nebo vyzbrojováním rebelů. 

Benjamin Netanjahu:

„Jsem rád, že jsem měl možnost prodiskutovat cesty, jak situaci v regionu stabilizovat, tak abychom tam zajistili větší bezpečnost a mír. Pro nás je region důležitý, protože tam žijeme. Ale vím, že je to klíčová oblast i pro vás.“

Hlavním tématem rozhovorů mělo být vyzbrojování syrského režimu. Izrael už Moskvu požádal, aby protiletadlový systém srovnatelný s raketami Patriot vojákům Bašára Asada nedodávala. Před novináři ale ani jeden z politiků tohle téma nezmínil. 

Izrael minulý týden upozornil USA, že se Rusko chystá dodat Sýrii i protiletadlový a protiraketový obranný systém S-300 srovnávaný s americkými raketami Patriot. To by podle Izraele změnilo rovnováhu sil v oblasti.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov to ale popřel, v pátek ve Varšavě prohlásil, že Rusko nemá v plánu dodat Sýrii protiraketové systémy S-300 a pouze dokončuje dodávky obranných zbraní na základě dříve uzavřených kontraktů.

Netanjahu se sešel s Putinem (zdroj: ČT24)