Soud rozhoduje o vydání Assange do Švédska

Londýn - V Londýně dnes začal soud, který má rozhodnout o vydání zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange do Švédska, tam je obviněn ze znásilnění a sexuálního obtěžování. Assange vinu odmítá a tvrdí, že kauza je politicky motivovaná. Prohlásil také, že dál bude pokračovat ve své činnosti. Stěžoval si rovněž na podmínky ve vazbě.

Assangeův obhájce Mark Stephens je přesvědčen: „Je to nepochybně pokus kriminalizovat Juliana Assange. Přitom už před 2 měsíci vyjádřil ochotu dobrovolně se sejít se švédským státním zástupcem a strávil 40 dnů ve Švédsku, kde se o tuto schůzku marně snažil.“

Švédská prokuratura odmítá, že by obvinění Assange byla politicky motivovaná. „Evropský zatykač funguje. Bez ohledu na to, na jakou osobu je vydán nebo z jakého zločinu je tato osoba obviněna,“ okomentovala to švédská ministryně zahraničí Beatrice Asková.

Podle obhájce je Assange až na půl hodiny denně v samovazbě. Nemá přístup k televizi, novinám a nedostává poštu. K britskému soudu dnes přišli Assange podpořit i jeho příznivci - například filmový režisér Ken Loach, neteř bývalé pákistánské premiérky Fatima Bhuttová, Bianca Jaggerová, stejně jako autoři Henry Porter a Tariq Ali.

Před slyšením dnes matka Assange předala médiím prohlášení jejího syna. V něm prohlašuje, že bude nadále pokračovat v činnosti. „Mé přesvědčení se nezměnilo… Neotřesou jím ani tyto podmínky,“ uvedl Assange. Ohájce dnes soud přesvědčoval, že je prakticky vyloučeno, že by mohl Assange utéct, neboť je prý jednou z nejznámějších lidí na světě. Navíc je prý ochoten nosit náramek, který bude kontrolovat jeho pohyb.

Londýnská policie zatkla Assange minulý týden poté, co se sám dostavil na policejní stanici. Definitivní rozhodnutí o vydání může padnout až za několik měsíců. I kdyby dnes soud ve Westminsteru rozhodl o vydání Assange, ten se může proti rozhodnutí do 7 dnů odvolat.

Assange žádá ochranu své práce

Julian Assange se dnes z vězení vyjádřil k útokům na stránky společností, které odmítly s WikiLeaks spolupracovat. Minulý týden hackeři napadli stránky platebních společností, které odmítly převádět peníze na účet WikiLeaks. Assangeův právník Mark Stephens Assange o útocích na stránky společnosti Visa MasterCard a PayPal informoval, neboť ten nemá ve vězení přístup k informacím. Právník Assange citoval: „Řekl mi: 'Podívej, sám jsem byl terčem kybernetických útoků. Věřím ve svobodu slova. Nevěřím v cenzuru, a tou kybernetické útoky jsou.'“

Přestože se Assange vyslovil proti hackerům, k uvedeným firmám žádné sympatie nevyjádřil. „Víme, že Visa, MasterCard, PayPal i další jsou nástroji americké zahraniční politiky,“ tvrdí v prohlášení, které médiím předala jeho matka. „Vyzývám svět, aby chránil mou práci a mé lidi před těmito nelegálními a amorálními útoky,“ doplnil.