Zemanova „viróza“ u klenotů sklízí ve světě úspěch

Moskva/Washington - Záběry s vrávorajícícm českým prezidentem Milošem Zemanem u korunovačních klenotů upoutaly pozornost jak nezávislé televize v Moskvě, tak i renomovaného amerického deníku The Washington Post. Zemanova indispozice, objasňovaná Pražským hradem jako viróza, Rusům dokonce připomněla časy za prezidenta Borise Jelcina, proslulého opileckými výstřelky.

„Prezident Miloš Zeman se objevil na výstavě korunovačních klenotů ve veselé náladě, mírně řečeno. Alespoň podle očitých svědků. Přišel nejistým krokem, potácel se a jednou málem upadl, než se opřel o zeď,“ uvedla oblíbená ruská internetová televize Dožď v satirickém pořadu Amoral (nemorálnost).

Zemanův výkon dokonce inspiroval básníka Dmitrije Bykova k celé poémě o českém prezidentovi, tak proslulém břitem svého jazyka i nevybíravostí slovníku, že až připomíná Jelcina - „a, mimochodem, taky pije“, dodal bard.

Lepší pár let s opilcem než navěky s abstinentem, vzkazují Rusové s povzdechem

Ačkoliv herci Michailu Jefremovovi se na obrazovce při přednesu Bykovových veršů o bohatýrském zápolení českého prezidenta s přípitky na ruském velvyslanectví motá jazyk čím dál více, nelze přeslechnout závěrečné varování „malicherným“ českým kritikům před ruskou zkušeností: Lepší pár let snášet opilce, než aby jej „navěky“ vystřídal abstinent, jak tvrdí básník v narážce na změnu ruských poměrů poté, co bohéma Jelcina u kormidla vystřídal vždy střízlivý bývalý důstojník tajné služby KGB Vladimir Putin.

Prezident Miloš Zeman při odemykání korunovačních klenotů

Otázkou, zda byl Zeman u klenotů opilý, se zaobírá i The Washington Post. Každopádně Zeman vypadal pobledle a tolik se potácel a kymácel, že podezření mnoha krajanů se zdá opodstatněné. Americký komentátor sice připustil, že Zemanovu reputaci až tak dobře nezná, ale podle pražského tisku Zemanův vřelý vztah k alkoholu není žádné tajemství.

Na závěr deník připojil sérii fotografií, na kterých Zemanova „viróza“ obvzvlášť vyniká.