Velvyslanec USA ke špionážní aféře: Bez komentáře

Moskva – Jakýkoliv komentář odmítl novinářům americký velvyslanec v Moskvě Michael McFaul, který byl na ruském ministerstvu zahraničí asi na půlhodinovém pohovoru kvůli špionážní aféře svého podřízeného Ryana Fogla. Toho včera v noci zajala ruská kontrarozvědka, podle níž se snažil zverbovat pracovníka ruské tajné služby. Moskva označila Fogla za špiona a vyhostila ho ze země.

Úřad ruského prezidenta Vladimira Putina dnes vyjádřil politování nad touto aférou, která podle mluvčího Kremlu nepřispěje k upevnění vzájemné důvěry. V první reakci se nicméně mluvčí Dmitrij Peskov omezil na stručný komentář, k tvrdým odsudkům na adresu USA se neuchýlil a žádnými odvetnými akcemi nepohrozil. Stejný postoj zaujalo i americké ministerstvo zahraničí, jehož mluvčí Patrick Ventrell novinářům řekl, že Washington nehodlá z aféry vyvozovat žádné dalekosáhlé závěry. „Můžeme potvrdit, že na krátkou chvíli zadrželi úředníka americké ambasády v Moskvě a poté ho propustili. Víme o prohlášení ruského ministerstva zahraničí a v tuto chvíli ho nechceme komentovat,“ řekl Ventrell.

Podle ruských médií se v budově ministerstva s McFaulem setkal náměstek ministra Sergej Rjabkov, který McFaulovi tlumočil protest ruských úřadů. Zároveň setkání s americkým diplomatem využil k posouzení „otázek spojených s rozšířením smluvně právní základny dvoustranných vztahů“, napsala bez dalších podrobností agentura ITAR-TASS. Rjabkov a McFaul se prý věnovali i některým aspektům nynější mezinárodní situace.

Ruská kontrarozvědka údajně v noci na úterý Fogla zadržela při pokusu zverbovat agenta nejmenované ruské tajné služby. Ruské ministerstvo zahraničí později označilo diplomata za nežádoucí osobu a uvedlo, že Fogle musí co nejdříve opustit Rusko.

Podle některých amerických médií odhalení údajného špiona, a zejména způsob, jakým ho ruská státní média prezentovala na veřejnosti, připomíná praktiky z dob studené války. Některé komentáře varují, že Kreml by mohl případ použít k další diskreditaci ruské opozice, která údajně své protestní akce organizuje za peníze z USA.

K incidentu se vyslovil i vlivný Putinův poradce Jurij Ušakov, podle něhož byla akce údajného agenta CIA krajně neobratná. Došlo k ní podle Ušakova přesto, že prezidenti obou zemí Barack Obama a Vladimir Putin jasně deklarovali zájem na aktivizaci spolupráce obou zemí, a to včetně kontaktů tajných služeb. Ušakov ale naznačil, že kontaktům nejvyšších představitelů obou zemí incident nezabrání. Oznámil, že příští pondělí přijede do USA šéf ruské Bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev.