Stalinův vnuk znovu vytáhl do boje za dědečkovu čest

Moskva - Vnuk komunistického diktátora Josifa Stalina zažaloval u nejvyššího soudu dolní komoru ruského parlamentu o 100 milionů rublů (skoro 62 milionů Kč) za údajné pošpinění Stalinovy cti. V nedávné minulosti ale Jevgenij Džugašvili s obdobnými žalobami u ruských soudů nepochodil.

Džugašviliho, který žije v Gruzii, rozhořčila deklarace dumy z 26. listopadu, v níž poslanci - s výjimkou komunistů - uznali, že sovětská tajná policie postřílela v katyňském lese u Smolensku tisíce polských zajatců na „přímý rozkaz“ Stalina a dalších členů komunistického politbyra. Prohlášení dumy se chápalo jako vstřícné gesto vůči Varšavě před návštěvou ruského prezidenta v Polsku.

Podle Stalinova vnuka má soud uznat, že deklarace neodpovídá skutečnosti a špiní čest bývalého sovětského vůdce. Na stomilionové odškodnění se má složit 342 poslanců, kteří pro deklaraci hlasovali.

S obdobnými žalobami už Džugašvili vícekrát nepochodil. V září moskevský soud odmítl jeho požadavek označit za padělky dokumenty o katyňském zločinu, které státní archiv na pokyn prezidenta Dmitrije Medvěděva zveřejnil letos na jaře. V květnu pohořel se žalobou na rozhlasovou stanici Echo Moskvy a loni na podzim se žalobou proti opozičnímu listu Novaja gazeta. Ve všech případech kromě omluvy žádal i 10 milionů rublů (asi šest milionů korun) za morální újmu.

Džugašvili tvrdí, že je Stalinovým vnukem. Stalinova dcera Svetlana Allilujevová a dcera Stalinova syna Jakova Džugašviliho Galina jej ale odmítly uznat za příbuzného a označily ho za „samozvance“.

Josef Pazderka a Jevgenij Džugašvili
Zdroj: ČT24
Vydáno pod