Japonský premiér provokuje čísly

Tokio - Vysocí japonští představitelé v poslední době provedli několik gest evokujících válečnou minulost své země. Nejnověji je kritizován nacionalistický premiér Šinzo Abe, který se nechal vyfotit ve stíhačce s označením 731. Právě tohle číslo označovalo za druhé světové války japonskou jednotku sídlící v Číně, která měla vést bakteriologickou válku. Tokio kategoricky odmítá, že by šlo o provokaci, číslo je prý náhodné.

Snímek japonského ministerského předsedy v tryskáči číslo 731 se objevil na prvních stránkách velkých jihokorejských novin, včetně vůbec nejvydávanějšího listu Čoson ilbo. „Fotografie Abeho křísí vzpomínky na hrůzy páchané jednotkou 731,“ uvedl anglicky psaný list Korea Joongang Daily. Čoson ilbo poukazuje na „Abeho nekončící provokace“.

V japonském výzkumném zařízení pro vedení biologické a chemické války byly za čínsko-japonské války v letech 1937–1945 a za druhé světové války prováděny i pokusy na lidech.

Je to jenom náhoda, brání se Tokio

Nejmenovaný představitel ministerstva obrany v Tokiu prohlásil, že číslo na letounu je čistě náhodné. „Poslední tři číslice na tryskáčích Blue Impulse jsou jejich identifikační čísla. Nemůžeme k tomu říci víc, než že toto číslo je čistě náhodné,“ konstatoval. „Nevím o tom a nemyslím si, že by (premiér Abe) toto udělal záměrně,“ prohlásil Abeho mluvčí Jošihide Suga.

Snímek byl pořízen v neděli a jihokorejská média na něj zřejmě upozornily kritické komentáře na internetu od uživatelů ze Spojených států a z Číny. Politik jihokorejské vládní strany Čong Mong-čun řekl, že Abeho fotografie je totéž, jako kdyby se německá kancléřka Angela Merkelová nechala vyfotit v letadle s nacistickou svastikou.

Abe není jediný, kdo bývá v souvislosti s provokativními výroky kritizován zeměmi, které okupovala japonská císařská armáda. V úterý mladý nacionalistický starosta Ósaky Toru Hašimoto prohlásil, že sexuální zotročování asijských žen japonskými vojáky za druhé světové války bylo nutné „k udržení disciplíny“ v armádě a k poskytnutí odpočinku pro vojáky, kteří v boji riskovali život.