Povolební jednání v Bulharsku: Rýsuje se úřednická vláda?

Sofia - Nový bulharský parlament by měl zasednout co nejdříve, ustavující schůze se bude s největší pravděpodobností konat 21. května. To je hlavní výsledek povolební schůzky prezidenta Rosena Plevnelieva se šéfy čtyř parlamentních stran. Nedělní volby skončily patem a nejsilnější strana bývalého premiéra Bojka Borisova, s níž nikdo nechce do koalice, chce hlasování opakovat; socialisté zase navrhují vládu odborníků. Prezident opakování voleb odmítá.

Plevneliev už před schůzkou s vůdcem vítězné strany Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) Bojkem Borisovem zdůraznil, že diskuse o sestavení budoucí vlády předmětem dnešních konzultací nebude. Účastníci dnešních konzultací se přesto platformou budoucího kabinetu zabývali.

Právě Borisov bude zřejmě jako první pověřen úkolem sestavit vládu, žádná z ostatních tří politických stran s ním ale nechce uzavřít koaliční smlouvu a nechce se ani zavázat k podpoře menšinové vlády. Podle Borisova by povolební aliance druhých nejsilnějších socialistů se stranou turecké menšiny a s nacionalisty byla pro Bulharsko tou nejhorší variantou. Vůdce socialistů Sergej Stanišev po schůzce u prezidenta řekl, že třístranná koalice jeho strany s tureckým Hnutím za práva a svobody (DPS) a nacionalistickou Atakou je „v nynější extrémně obtížné situaci“ nemožná a navíc veřejně zdiskreditovaná. „Vláda potřebuje technokratickou vládu odborníků s jasnými prioritami. Katastrofální situaci nelze řešit na základě dílčích stranických zájmů,“ prohlásil Stanišev.

Po volbách z minulé neděle, jejichž nutnost vyvolala únorová demise Borisovovy vlády, vznikla ve složení nového parlamentu patová situace. Vítězný GERB má 97 křesel, Staniševovi socialisté 84, strana turecké menšiny 36 a nacionalisté 23 mandátů. Na potřebnou nadpoloviční většinu 121 míst by nedosáhla ani případná koalice GERB s nacionalisty, ale ani spojenectví Bulharské socialistické strany s poslanci DPS.

S nacionalisty ze strany Ataka, s nimiž turecká DPS nechce vládnout, socialisté podle Staniševa nejednají. Experti strany prý nyní pracují na vládním programu, který by měl stanovit hlavní cíle budoucího kabinetu v příštích 100 dnech.

Den před setkáním s prezidentem expremiér Borisov výsledky voleb zpochybnil kvůli údajnému porušení volebního zákona. Stěžuje si na zprávu, kterou prokuratura oznámila den před volbami a podle níž se v tiskárně jednoho ze členů Borisovovy strany našly falešné hlasovací lístky. Podle Borisova šlo o účelové oznámení a o součást kampaně jeho protivníků. „Vyhráli jsme volby a chceme je prohlásit za neplatné, protože nepochybujeme o tom, že zákon zakazující kampaně den před hlasováním porušily všechny strany,“ prohlásil Borisov. GERB se chce obrátit na ústavní soud, aby hlasování z minulé neděle zrušil. Borisov dnes po schůzce s Plevnelievem tento záměr potvrdil a dodal, že strana už angažovala zkušené právníky. Stížnost k ústavnímu soudu podá v příštích dnech.

Prezident zdůraznil, že nové volby by byly nezodpovědným krokem, a to nejen proto, že v dalších měsících má před sebou Bulharsko spoustu důležité práce. Politickou krizi odstartovaly masové protesty proti cenám elektřiny. Českému ČEZu kvůli nim hrozí odebrání licence, řízení potrvá nejméně do půlky června.