Vláda USA prý o „daňové šikaně“ aktivistů věděla už loni

Washington - Americká vláda prý věděla o zásazích federálního daňového úřadu (IRS) vůči politickým skupinám už před loňskými prezidentskými volbami. V Kongresu to řekl generální inspektor ministerstva financí pro daňovou správu J. Russell George. Kongres zahájil první z několika vyšetřování praktik IRS, z nichž se stal jeden z největších skandálů éry prezidenta Baracka Obamy. Už minulý týden vyšlo najevo, že komisaři úřadu podrobovali hlavně konzervativní žadatele o daňové úlevy neúměrným kontrolám, které hraničily se šikanou. Jedním z jejich terčů byla i Tea Party, která ostře kritizuje Obamovu politiku.

Hnutí Tea Party si na šikanu IRS stěžovalo od roku 2010, kdy začaly po celé Americe vznikat jeho pobočky poté, co ústavní soud uvolnil financování politických kampaní. Vyšetřování úřadu v řadě případů trvalo tak dlouho, že pobočky hnutí se nemohly zapojit do loňské předvolební kampaně.

George členům výboru Sněmovny reprezentantů řekl, že loni 4. června informoval hlavního právního zástupce ministerstva financí o svém vyšetřování toho, že centrální daňový úřad podrobuje některé žadatele o daňové úlevy na příspěvky pro společensko-politické organizace selektivním kontrolám. George to také krátce poté řekl náměstkovi ministra financí Nealu Wolinovi.

Podobné stížnosti nevznesla na IRS žádná levicová skupina, což mezi politiky vyvolává silné podezření na politické důvody těchto zásahů. Komentátoři připomínají, že daňový úřad využívali k bojům proti politickým protivníkům nebo nepohodlným firmám už prezidenti Franklin D. Roosevelt, John F. Kennedy nebo Richard Nixon. U Nixona byla snaha využít IRS k zásahům proti krajně levicovým organizacím dokonce uvedena ve zprávě Kongresu jako jeden z bodů, proč by měl být odvolán z funkce.

„Představme si, co by se stalo, kdyby tato skutečnost vyšla na povrch v září 2012, uprostřed kampaně před prezidentskými volbami? Situace by vypadala velmi odlišně,“ řekla k tomu komentátorka Lisa Meyersová z televize NBC.

Obamova vláda čelí nejednomu skandálu

Ve středu se šéf IRS Steven Miller na nátlak vlády vzdal funkce a dočasně ho od června zastoupí Daniel Werfel. Ten dnes prohlásil, že hodlá praktiky úřadu „důkladně prověřit“ a zprávu podá Obamovi do 30 dní. Okolnosti skandálu bude nyní podrobně vyšetřovat také Kongres. Zejména republikáni budou chtít zjistit, do jaké míry je do aféry zapleten Bílý dům. Obama praktiky IRS zavrhl a ve čtvrtek tvrdil, že o nich ví teprve od minulého týdne.

Odcházející šéf IRS Miller dnes ve slyšení před výborem sněmovny řekl, že nemůže povědět, kdo přišel s myšlenkou vybrat konzervativní skupiny pro hloubkové prověrky. Popřel přitom, že by se agenti IRS zaměřili na tyto organizace z ideologických důvodů. Miller podle agentury Reuters vypadal při slyšení vzdorně, dělal grimasy a rozhazoval rukama.

Největší skandál Obamovy vlády? (zdroj: ČT24)

Obamova vláda je nyní pod tlakem dalších dvou skandálů. Republikáni na ni stále více útočí kvůli její kontroverzní reakci na loňský teroristický útok v libyjském Benghází. Před týdnem reportér televize ABC zjistil, že na rozdíl od tvrzení Bílého domu se oficiální poznámky k této události upravily postupně celkem dvanáctkrát. Třetí skandál, který se nyní probírá v médiích, je zpráva, že ministerstvo spravedlnosti si z bezpečnostních důvodů tajně opatřilo telefonní záznamy reportérů a redaktorů americké agentury The Associated Press (AP).