Čína zlevnila domovy pro seniory, jsou bez personálu

Peking – Stále častěji jsou na čínském venkově k vidění speciální domovy důchodců bez personálu. Místo něj se mladší z obyvatel starají o ty nejstarší a nemohoucí. Vzhledem k tomu, že jsou v domovech pouze klienti, je jejich provoz levný. Odborníci ale volají po zrušení nesmyslného zákona, který v mnoha případech nutí staré lidi ke konci života opouštět své rodiny.

Jedním z pečovatelů v čínském domově pro seniory je osmašedesátiletý Čang Kuo-Šeng, který je současně jedním z obyvatel tohoto domova. Stará se o muže, který je o třináct let starší, nemůže se pohybovat a téměř neslyší. Čang Kuo-Šeng mu pere oblečení, nosí léky a jídlo a dělá mu společnost. „Až já budu starý, tak sem přijde zase někdo mladší a bude pomáhat mně. V to tu věříme všichni,“ očekává Čang Kuo-Šeng.

První takové zařízení, kde mladší obyvatelé pečují o ty stařší, vzniklo ve východočínské provincii Che-pej před pěti lety. Péče je tu šestkrát levnější než v domech s profesionálními asistenty, což je důležité v době, kdy počet seniorů v zemi stále roste. Řada důchodců je navíc odkázána jen sama na sebe – děti jim odešly do měst kvůli nezaměstnanosti. Proto nyní obdobné levné domovy seniorů propaguje i čínská vláda.

Odborníci poukazují také na čínský zákon, který staré lidi často nutí opouštět rodiny. Podle něj mají totiž nárok na bezplatnou zdravotní péči jen v místě, kde je rodiče zaregistrovali po narození. Pokud by vláda zákon zrušila, mohli by se pečovatelským domům vyhnout a odejít do měst ke svým rodinám.

Levné domovy důchodců v Číně (zdroj: ČT24)