Hlodaví kosmonauti svou misi nezvládli

Moskva - Většina myší a pískomilů, které ruští vědci 19. dubna poslali ve vesmírné lodi na měsíc trvající let po oběžné dráze, pobyt na orbitě nepřežila. Družice Bion-M, na jejíž palubě se nacházely desítky myší, pískomilů, ještěrek a hlemýžďů a také kolonie mikroorganismů, jiker či kolekce rostlin a semen, se vrátila na Zem včera.

Vesmírnou misi nepřežila většina ze 45 myší, všech osm pískomilů a 15 čolků. A to ať už kvůli selhání vybavení, nebo kvůli stresu, jemuž byli ve vesmíru vystaveni.

Mise hlodavců měla pomoct při cestě na Mars

Vědci poslali zvěřinec na oběžnou dráhu v rámci zkoumání účinků kosmického záření na živé organismy. Zvířecí kosmonauty chtěli porovnat s jejich příbuznými, kteří uplynulé čtyři týdny strávili v pozemské laboratoři, a zjistit například rozdíly ve vývoji tkání, nervového systému či kostí. Výsledky by měly posloužit při přípravě dlouhodobých pobytů lidských posádek ve vesmíru, například při cestě na Mars.

„Tohle je poprvé, co byla zvířata vyslána do vesmíru sama na tak dlouhou dobu,“ řekl po návratu družice Vladimir Syčov z Ruské akademie věd. Konce experimentu se dožila „méně než polovina myší - to se ale dalo čekat“, poznamenal. „Bohužel jsme kvůli selhání zařízení přišli o všechny pískomily,“ dodal.

Podle některých odhadů bude možné vypravit první posádku ruských kosmonautů na Mars nejdříve po roce 2020.