V bance mu nechtěli půjčit, tak zastřelil 4 lidi

Tel Aviv – Ozbrojený muž dnes zaútočil v bance v izraelském městě Beerševa. Zastřelil tady čtyři lidi, jednu ženu si vzal jako rukojmí. Odmítal vyjednávat s policií. Podle policie mu nechtěla banka půjčit na splátky. Drama nakonec skončilo tím, že útočník obrátil svou zbraň sám proti sobě.

Bankovní pobočka ve městě Beerševa dnes zažila drama, na jehož konci zůstalo hned pět mrtvých. Ozbrojený muž tady vnikl do banky a začal kolem sebe bezhlavě střílet. Zabil čtyři lidi, dalšího člověka těžce zranil. Útočník si vzal jednu ženu jako rukojmí a uvnitř budovy se opevnil. 

Pachatel dřív pracoval jako pohraniční policista, jenže se dostal do dluhů. Dlužil prý 6000 šekelů (33 tisíc korun). „Přišel si do banky vyjednat půjčku na splacení dluhu a nedostal ji,“ přiblížil motivy jeho činu ministr vnitřní bezpečnosti Jicchak Aharonovič. Muž si proto chtěl alespoň vybrat z bankomatu, jenže ani ten mu žádné peníze nedal. „Vrátil se s pistolí a zabil čtyři lidi, bankovní zaměstnance i zákazníky. Zajal jednu rukojmí a zadržoval ji téměř hodinu. Ve chvíli, kdy do banky vnikli policisté, se zabil,“ popsal průběh incidentu ministr.

Jeden z očitých svědků tvrdí, že pachatel cíleně zabíjel muže a na každou oběť vystřelil dvakrát. „Nikdo se nepokoušel bránit, leželi prostě na zemi,“ popsal útok v bance. Policisté se marně snažili s pachatelem vyjednávat. „Nekomunikoval s námi,“ řekl policejní šéf Jochanan Danino. 

Zadržované ženě se nakonec povedlo útočníkovi uniknout. Útočník nakonec zastřelil sám sebe. Proč na banku zaútočil, zatím policie neví. Nešlo zřejmě ani o loupež. Premiér Netanjahu označil událost za „velkou tragédii“.