Kopie dekretu o zrušení otroctví se prodala v aukci za 3,7 milionu dolarů

New York - Kopie prohlášení, v němž se uvádí, že všichni otroci v USA jsou „navždy svobodní“, které podepsal prezident Abraham Lincoln v roce 1863, byla v dražbě v newyorské síni Sotheby˙s prodána za více než 3,7 milionu dolarů (asi 70,4 milionu korun). Podle organizátorů to bylo více jak dvakrát tolik, než se před aukcí očekávalo. Oznámila to agentura AP, podle níž šlo o rekordní sumu zaplacenou na aukcích za prezidentský dokument.

Dražila se jedna ze 48 kopií dokumentu, který Lincoln podepsal. Asi o polovině z nich se ví, že se zachovaly dodnes. Podle Sotheby˙s je 14 kopií uloženo ve veřejných institucích a asi osm až deset je v soukromých rukou. Originál ručně psaného prohlášení o ukončení otroctví je uložen v americkém národním archivu.

Kopii v pátek prodaného prohlášení koupil v roce 1964 rovněž v dražbě Robert Kennedy, který působil v administrativě svého bratra Johna jako ministr spravedlnosti. Tehdy za ní zaplatil 9 500 dolarů. Do dnešní dražby kopii dala vdova Ethel Kennedyová.

Robert Kennedy se tištěnou kopií Dekretu o zrušení otroctví (Emancipation Proclamation) z roku 1863 inspiroval při prosazování občanskoprávní legislativy v USA v 60. letech 20. století.

První pravidla basketbalu se vydražily za 4,3 milionu dolarů

Za rekordní sumu se v pátek vydražil vybledlý list papíru, na kterém James Naismith, označovaný za otce basketbalu, před více než sto lety zaznamenal první pravidla tohoto sportu. Dva basketbaloví nadšenci z Kansaské univerzity zaplatili za dokument podepsaný přímo Naismithem více než 4,3 milionu dolarů (83 milionů korun), píše agentura Reuters. Dvoustránkový strojopis vyjmenovává 13 základních pravidel košíkové a obsahuje také poznámky připsané plnicím perem. Dokument pochází z prosince 1891, kdy Naismith tento sport oficiálně představil veřejnosti.

Vydražila se i vlajka z bitvy u Little Big Hornu

V pátek se vydražila i vlajka slavné sedmé kavalérie George Armstronga Custera z bitvy u Little Big Hornu v Montaně v roce 1876 za 2,2 milionu dolarů (asi 42 milionů korun). Aukční síň Sotheby˙s dražbu pořádala jménem uměleckého muzea v Detroitu, které vlajku koupilo v roce 1895 za 54 dolarů.