Podívejte se, co způsobila ničivá smršť - před tornádem a po něm

Oklahoma - V Oklahomě skončily záchranné práce poté, co oblast zasáhlo mohutné tornádo. Záchranáři se psy prohledávali trosky celou noc. Pátrali, zda pod sutinami ještě někdo nezůstal. Nejponičenější město Moore se pomalu pouští do úklidových prací. Podle oficiálních statistik zemřelo po řádění tornáda nejméně 24 lidí, z toho 10 dětí. Na 240 lidí, včetně 60 dětí, bylo zraněno. Podle meteorologů šlo o nejničivější větrnou smršť za poslední dva roky. Odhadovaná výše škod přesáhne dvě miliardy dolarů, větrný vír zničil či poškodil až 13 000 domů. V neděli se postiženou oblast chystá navštívit prezident Barack Obama.

Podívejte se na unikátní srovnání snímků před tornádem a po něm: ZDE nebo ZDE nebo TADY.

Prezident Obama vyhlásil v oblasti stav katastrofy, to by mělo umožnit rychlejší pomoc. Pátrání po přeživších a obětech pomalu končí. Podle policejního velitele Briana Maughana totiž záchranáři nepředpokládají, že by pod troskami ještě někoho našli. 

Stovky záchranářů doplněné o vojáky z místní letecké základny dokončily první kolo hledání, celou oblast nicméně prohledají ještě dvakrát, to už se ale budou soustředit spíše na odklízecí práce. Mluvčí Oklahomské záchranné služby Jerry Lojka ujišťuje: „Budeme pokračovat v prohledávání oblasti, abychom měli jistotu, že jsme nic nepřehlédli.“ 

Celou noc prohledávali trosky záchranáři se psy. Neštěstí nepřežilo 24 lidí, včetně 10 dětí. Sedm z nich zahynulo v základní škole Plaza Towers, kterou tornádo srovnalo se zemí. Záchranářům se ze sutin poničených domů, škol i nemocnic podařilo zachránit více než stovku přeživších. Letecké záběry oblasti odhalily, že tornádo poničilo nejméně 2 400 domů, katastrofa zasáhla asi 10 tisíc lidí. 

Do nejpostiženější oblasti města Moore se už vracejí i první obyvatelé - často jen podívat se na zkázu, kterou živel způsobil. „Velikost té zkázy vám úplně vyrazí dech. Nemocnice, nákupní centra a škola, všechno je zdevastované. Je hrozné vědět, že tam někteří přišli o život. A lidé ztratili i obrovské množství osobních věcí. Spoustu životů to obrátilo vzhůru nohama,“ řekla guvernérka státu Oklahoma Mary Fallinová. 

Národní meteorologická služba mezitím přehodnotila stupeň, kterého tornádo dosáhlo. Ze stupně EF4 jej zvýšila na EF5. Podle expertů šlo o vzácnou a mimořádně silnou formu tornáda. Vítr trhal budovy ze základů. Vzduchem létala i auta. Jen máloco dokázalo řádění živlu odolat. Vítr dosahoval rychlosti přes 300 km v hodině. Nad oblastí se točil celých 45 minut.

Stupnice tornáda
Zdroj: ČT24