Pokud nezačne Asad jednat, USA podpoří opozici, varuje Kerry

Bejrút - USA začnou se spojenci jednat o nové pomoci syrské opozici, pokud režim syrského prezidenta Bašára Asada nezačne vyjednávat o politickém řešení krize. V Ammánu to řekl americký ministr zahraničí John Kerry. Syrská opozice dnes vyzvala mezinárodní společenství k zajištění humanitárního koridoru pro pomoc určenou obyvatelům západosyrského města Kusajr. To od neděle zažívá ofenzivu syrských vládních sil a libanonského Hizballáhu.

Šéf americké diplomacie přicestoval do Ammánu na setkání skupiny Přátel Sýrie, která sdružuje státy podporující syrskou opozici. Mají jednat o přípravě mezinárodní konference o Sýrii, která by se měla konat v červnu v Ženevě.

Vrátit situaci do původního stavu? Hrozivý omyl

Kerry řekl, že smyslem dnešního setkání je najít řešení, které ukončí krveprolévání v Sýrii. Vyzval Asada, aby se k tomuto úsilí připojil. Kritizoval šíitský Hizballáh v Libanonu za to, že vstoupil do syrského konfliktu a aktivně se ho vojensky účastní. Podle Kerryho v Sýrii bojuje několik tisíc členů této strany, která je Asadovým spojencem. Před Kerrym o tom hovořil i britský ministr zahraničí William Hague.

Hague řekl, že Londýn bude apelovat na světové mocnosti, aby v nejbližších dnech stanovily datum ženevské konference. Jakékoliv urovnání krize v Sýrii podle něj předpokládá Asadův odchod. „Británie už dlouho soudí, že Asad musí odejít. Nikdy jsme nemohli uvažovat o řešení, jehož součástí by bylo, že se udrží u moci,“ podotkl Hague. Jestliže si někdy režim v Damašku myslel, že může zvítězit vojensky a vrátit se k předchozímu stavu, byl to podle Hagua „hrozivý, katastrofální omyl“.

Přijďte bránit Kusajr, vybízí vůdce opozice

„Urychleně přijďte, prapory revoluce a Syrské svobodné armády, zachránit Kusajr a Homs,“ vyzval Sabra členy ozbrojené opozice. Povstalci z jiných oblastí mají do Kusajru a provincie Homs, kde leží, vyslat byť i sebemenší oddíl a také zbraně a munici, které mají k dispozici.

Povstalci drželi Kusajr rok. Mohli z něj blokovat silnici mezi Damaškem a pobřežím a komplikovat tak přesuny vládních jednotek. Armáda město před nedělním frontálním útokem řadu týdnů obléhala, v pondělí pak oznámila, že Kusajr dobyla a má pod kontrolou většinu města. Před ofenzivou armáda obyvatele Kusajru vyzvala k evakuaci, podle opozice ale neměli civilisté k dispozici žádnou ústupovou cestu.

George Sabra:

„Apelujeme na mezinárodní společenství, aby otevřelo humanitární koridor pro záchranu zraněných a dodávky léků a pomoci pro 50 000 obyvatel (Kusajru), kteří jsou v obležení.“

Boje v Kusajru
Zdroj: ČTK/AP/Qusair Lens

Správní středisko stejnojmenné provincie Homs je dějištěm nejdelších a velmi tvrdých bojů, za což si vysloužilo přezdívku „hlavní město revoluce“. Části Homsu, které drží opozice, obléhá armáda už také více než rok. V obklíčení je tam podle opozice kolem 800 rodin a stovky zraněných.

Občanská válka v Sýrii si podle opozičních zdrojů vyžádala už 94 000 mrtvých. Vyřešit vyhrocující se syrskou krizi, která vyhnala do sousedních států na 1,5 milionu uprchlíků, se chce pokusit mezinárodní konference plánovaná na červen, na níž se dohodly USA s Ruskem.

Kerry se účastní konference o Sýrii (zdroj: ČT24)