Šlo o život: Poláci poprvé transplantovali obličej

Varšava – První transplantace obličeje v Polsku a první taková transplantace na světě, jejímž cílem bylo zachránit život. Takovým zákrokem se 15. května vyznamenali lékaři onkologického centra v Glivicích na jihu země. Operace obličeje 33letého muže, kterému řezačka kamene doslova amputovala tvář a poškodila čelisti, trvala 27 hodin.

Muži šlo o život, proto byl zákrok proveden bez obvyklých dlouhých příprav už několik týdnů po neštěstí. Přípravy dosavadních transplantací obličeje přitom trvaly měsíce i roky. Podle šéfa operačního týmu Adama Macijewského by pacient bez rychlého zákroku nepřežil - nemohl jíst, měl potíže s dýcháním a hrozila mu infekce.

Chirurgové rekonstruovali pacientovi tvář, čelisti, horní patro a očnice. Jeho stav je nadále vážný, ale stabilizovaný. Užívá léky k prevenci odmítnutí transplantátu. Podle doktorů by při dobrém vývoji mohl do deseti dnů začít sám jíst.

Jako jeden z prvních na světě provedl úspěšnou celkovou transplantaci obličeje český lékař Bohdan Pomahač, který žije ve Spojených státech.