Dva Češi skončili mrtví před německou bankou, kterou chtěli vykrást

Karlsruhe - Dva zloději, kteří včera po nevydařené bankovní loupeži zůstali mrtví v německém Karlsruhe, byli Češi. Jednalo se prý o čtyřicetiletého muže a jeho o dva roky mladší manželku. Policie a státní zastupitelství večer sdělilo, že jde velmi pravděpodobně o 15 let hledaný pár „lupičů-gentlemanů“, kteří měli na svědomí krádeže a loupeže v hodnotě zhruba dvou milionů eur.

Muže zastřelili policisté, jeho komplicka se zřejmě zabila sama. Jistotu bude mít policie až po testech DNA, už teď je ale jasné, že jde o český manželský pár. Oba se ubytovali v Karlsruhe poblíž dějiště přepadení a měli u sebe osobní průkazy.

Promiňte, že krademe …

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Jejich přezdívka „lupiči-gentlemani“ se vztahuje na okolnost, že zpočátku byli při loupežích velice zdvořilí; za loupež se omlouvali, jedné oběti vrátili i klíče od bytu. Jak dnes ale policie uvedla, nebyli to žádní beránci: „Vždycky dávali jasně najevo, že zbraň v případě potřeby použijí,“ poznamenal policejní mluvčí. Loupežné duo působilo v jižním Falcku a severním Bádensku.

Zatím není jasné, kolik peněz chtěli získat při pátečním přepadení. Do banky vtrhli oba ozbrojeni pistolemi krátce před zavírací dobou, maskovali se parukami, brýlemi a čepicemi. Podle policejního ředitele byli zjevně překvapeni, že banka byla krátce před zavřením plná zákazníků.

Joachim Lautensack, policejní expert:

„Vyhledávali si objekty, které byly vybaveny zastaralými kamerami, nebo neměly vůbec žádné. Byli to profesionální zločinci, objekt svého činu vyhledávali celé dny.“

Lupičům se podařilo uprchnout z budovy, před přijíždějící policií poté utekli na druhou stranu ulice a muž zahájil na policisty palbu. Trefil přitom mladou policistku do nohy, brzy ale sám padl za oběť kulce dalšího policisty. Pokud jde o lupičku, podle policie ukazují její zranění, že zřejmě spáchala sebevraždu - podle zranění v ústech si nejspíše vložila pistoli do úst a zmáčkla spoušť.

V Česku nejspíš neloupili

Informaci o totožnosti lupičů už obdrželi i čeští policisté, pravděpodobně budou ještě v příštích dnech pomáhat s jejím potvrzením. Dvojice ale doposud v České republice kvůli trestné činnosti hledaná nebyla. „Pravděpodobně se specializovali pouze na loupeže v Německu,“ řekla mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká.

Prokazatelně duo působilo na jihozápadě Německa. Manželé loupili především v bankách v Karlsruhe, Mannheimu, v okrese Rhein-Neckar a v jižním Falcku. Do některých peněžních ústavů se vraceli, například banku v Altlussheimu si vybrali za terč třikrát a postupovali pokaždé stejně. Do banky přicházeli krátce před zavřením, vytáhli pistole a donutili personál k vydání peněz.

Podle Kopecké není vyloučeno, že se zjistí, že se manželé podíleli na dosud neobjasněných zločinech i v Česku. Zatím ale jejich identitu podle ní pravděpodobně neznala ani německá policie, nebyli tedy zařazeni ani do evropské databáze hledaných lidí, ani po nich nepátral Interpol.

Při některých dřívějších přepadeních před více než šesti lety s dvojicí prý spolupracoval i třetí pachatel. O jeho totožnosti policie neví nic.

Bankovní loupež
Zdroj: ČT24
Vydáno pod