Pussy Riot ve vězení zůstane, i když se jí zastal Paul McCartney

Perm – Ruský soud dnes podle očekávání zamítl žádost vězněné členky Pussy Riot Marije Aljochinové o podmínečné propuštění. A to přesto, že se za ni v dopise přimlouval i někdejší člen britské kapely Beatles Paul McCartney. Aljochinová se soudního řízení o její žádosti zúčastnit nemohla, zahájila proto na protest hladovku.

Verdikt soudu:

„Žádost o předčasné propuštění Aljochinové se zamítá.“

Soud zamítl propuštění kvůli tomu, že Aljochinová prý porušuje vězeňské předpisy. Nestlala si postel, při práci si nedává na hlavu šátek, když měla jíst, psala dopisy. 

Jeden strážný si rovněž stěžoval, že Aljochinová nechtěla sledovat jednání soudu o její žádosti na monitoru ve vězení. Přitom soud jí už ve středu neumožnil, aby byla jednání osobně přítomna. Kvůli tomu také Aljochinová zahájila protestní hladovku a nařídila své obhájkyni Irině Chrunovové, aby řízení opustila. Na to soud zareagoval stanovením obhájce z moci úřední. Advokátka tento postup označila za nezákonný, neboť byl učiněn v rozporu s přáním její klientky. Zároveň sdělila, že se proti zamítnutí žádosti odvolá.

Aljochinová si společně s Tolokonnikovovou odpykávají dvouletý trest za výtržnost v hlavním moskevském chrámu, kde před prezidentskými volbami zazpívaly punkovou modlitbu s názvem „Bohorodičko, vyžeň Putina“.

Obě ženy si po uplynutí poloviny trestu zažádaly o podmínečné propuštění. Ani jedna ale neuspěla, Tolokonnikovová už v dubnu. Soud vyslyšel námitky věznice, která propuštění kvůli údajným kázeňským prohřeškům nedoporučila.

Dnes přitom ruské soudy požádal o propuštění obou vězněných členek Pussy Riot v dopise zpěvák Paul McCartney. „Další věznění Marije podle mého názoru ublíží nejen jí, ale také celé situaci, kterou samozřejmě sledují lidé po celém světě,“ napsal zpěvák.