Jednání s Palestinci je pro Izrael prioritou

Jeruzalém - Obnova mírových jednání s Palestinci je prioritou izraelské vlády, řekl dnes před jednáním s šéfem americké diplomacie Johnem Kerrym izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Kerry se chce pokusit obě strany sblížit a dovést je po třech letech opět ke společnému jednání. V Ramalláhu se Kerry sešel i s palestinským vedením.

„Obnovení mírových rozhovorů je prioritou izraelské vlády. Chceme to vy i já a doufám, že si to přejí také Palestinci,“ řekl Netanjahu Kerrymu na začátku jednání. S šéfem americké diplomacie chce hovořit také o Sýrii a o nukleární hrozbě představované podle něj Íránem.

„Znám tuto oblast dost dobře na to, abych věděl, že panuje skepse, v některých kruzích cynismus a že pro to existují důvody. Byly tu hořké roky zklamání. Doufáme, že metodičností a trpělivostí a také houževnatostí a důkladností můžeme dát základ něčemu, co nakonec lidi překvapí. Na tom nyní pracujeme,“ řekl Kerry. Spolu s ním je v Izraeli generál John Allen a bude se svými protějšky jednat o bezpečnostních otázkách.

Kerry má plán…

V Ramalláhu se pak šéf americké diplomacie sešel s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem. Hlavní palestinský vyjednávač Saíb Irikát označil jejich schůzku za „dlouhou, důkladnou a pozitivní“. Kerry s Abbásem podle něj diskutovali o přípravách Kerryho mírového plánu v regionu. Tento plán je ještě ve stádiu příprav a diskuse se všemi zainteresovanými stranami, palestinskými, izraelskými, arabskými, evropskými, ruskými a mezinárodními partnery, uvedl Irikát.

John Kerry s Benjaminem Netanjahuem
Zdroj: Jim Young/ČTK/AP

Kerry za své čtvrté návštěvy v oblasti jednal v Izraeli také s ministryní spravedlnosti Cipi Livniovou, pověřenou v rámci izraelské vlády vedením rozhovorů s Palestinci. Livniová dnes řekla, že izraelská vláda je v otázce obnovy rozhovorů s Palestinci rozdělená. Stagnaci jednání podle ní vítají kruhy, které považují každý den za příležitost postavit v osadách na západním břehu další dům. „To ale není názor většiny Izraelců,“ prohlásila.

Kerry? Naivní a nešikovný diplomat, míní Izraelci

Izraelští komentátoři Kerrymu mnoho šancí nedávají. Má dobré úmysly a chápe svou misi, ale v praxi vypadá jako naivní a nešikovný diplomat, který si počíná jako slon v porcelánu," napsal komentátor deníku Haarec.

Členka palestinského vedení Hanan Ašrávíová prohlásila, že na izraelské straně nevidí připravenost k obnovení rozhovorů. „Čekáme na jasnou pozici USA a na jasný izraelský závazek pro mírový proces,“ řekla.