Úporný a cílený úder – Obama mění boj proti teroristům

Washington - Americký prezident Barack Obama oznámil, že podepsal upravená pravidla pro použití síly proti teroristům. Kromě Afghánistánu mají protiteroristické operace přejít od „neomezené války s terorem“ k „úporným a cíleným“ úderům zaměřeným na zničení konkrétních organizací. Současně hájil nasazení bezpilotních letounů, a to i proti americkým občanům, pokud se chystají zaútočit proti USA. Upozornil však, že při nasazení musí být „téměř jisté“, že při náletu nebude zabit či zraněn žádný civilista.

Obama v projevu na Univerzitě národní obrany ve Washingtonu hájil nasazení bezpilotních letounů, a to i proti americkým občanům. Podle něj nesmí americké občanství sloužit jako štít pro teroristy.

Americké úřady jen několik hodin před Obamovým projevem poprvé oficiálně přiznaly, že během útoků proti teroristickým cílům ve světě bezpilotní letadla zabila nejméně čtyři americké občany.

„Náš národ je stále ohrožován teroristy (…) Ani já, ani žádný jiný prezident nemůže slíbit naprostou porážku teroru. Co můžeme - a musíme udělat - je rozdrtit sítě představující přímé nebezpečí, snížit vyhlídky nových uskupení na získání podpory a současně uchovávat svobodu a ideály, které bráníme.“

Americký bezpilotní letoun
Zdroj: ČT24

Používání bezpilotních letadel vzbuzuje v USA právní kontroverze, protože vojenských prostředků je v podstatě využíváno pro policejní akce, při nichž by podle představ kritiků měl být brán ohled na občanská práva osob, jichž se týkají, obzvlášť když jde o americké občany.

Prezident stanovil jasnější pravidla pro smrtící útoky bezpilotních letounů, avšak klíčové podrobnosti tohoto kontroverzního programu zůstaly tajné. Očekává se tak, že zpravodajská služba CIA si zachová kontrolu nad nasazováním bezpilotních letounů v Jemenu a na kmenových územích v Pákistánu, a to kvůli obavám z návratu teroristické sítě al-Káida po stažení většího počtu amerických jednotek z Afghánistánu.

Barack Obama představil nový způsob boje proti terorismu
Zdroj: Pablo Martinez Monsivais/ČTK/AP

Guantánamo nemělo být nikdy otevřeno

Obama, rozladěný nesplněním svého volebního slibu z roku 2008 uzavřít věznici pro podezřelé z terorismu na americké základně Guantánamo na Kubě, kde zrovna hladoví 103 ze 166 vězňů, vyčetl svým odpůrcům v Kongresu, že mu brání „uzavřít zařízení, které nikdy nemělo být otevřeno“.

Sám však nemůže o uzavření věznice rozhodnout, a tak přislíbil postupné kroky v tomto směru. Konkrétně ohlásil zrušení zákazu z roku 2009 na převoz vězňů z Guantánama do Jemenu, odkud je asi 90 nynějších vězňů. Každý případ však má být individuálně vyhodnocen. Vybídl také Kongres, aby zrušil omezení, které brání postavit podezřelé z Guantánama před soudy na americkém území. Obama zastavil transfery vězňů do Jemenu po neúspěšném pokusu o atentát na americké letadlo, kterého se dopustil usvědčený terorista vycvičený v Jemenu.

Projev třikrát přerušila aktivistka pacifistické organizace Code Pink Medea Benjaminová výkřiky proti bezpilotním letounům a za okamžité propuštění vězňů z Guantánama, prezident však vzal vyrušení s klidem.