Švédové mají výtržností dost. Vydali se protestovat proti protestujícím

Stockholm - Výtržníci na stockholmských předměstích zapálili v noci na dnešek třicítku aut, dvě školy a policejní stanici. Obyvatelé postižených čtvrtí jsou násilnostmi, které pokračovaly již pátou noc v řadě, rozhořčeni a několik stovek jich vyrazilo do ulic demonstrovat proti vandalismu. Podle úřadů se situace oproti minulým dnům uklidňuje, stockholmská policie ale přesto oznámila, že se rozhodla povolat posily z jiných částí země.

Nepokoji jsou postiženy především čtvrti obývané sociálně slabšími vrstvami s velkým podílem přistěhovalců. Mluvčí policie Kjell Lindgren prohlásil, že policie musí být připravena udržovat nadále svou silnou přítomnost v ulicích. „Jsme k tomu připraveni v nadcházejících dnech, týdnech, jak dlouho bude třeba,“ řekl Lindgren, podle nějž bylo v noci na dnešek v souvislosti s výtržnostmi zadrženo 13 lidí ve věku mezi 18 a 25 lety.

Dav v Rinkeby, severním předměstí metropole, zapálil šest vozů zaparkovaných u sebe, pět z nich shořelo zcela. Na místě útoku se sešlo několik stovek lidí, aby vyjádřili nesouhlas s nočními akcemi převážně mládežnických skupin.

Další tři auta hořela na jihu v předměstí Norsborg. Útočníci zapálili také policejní stanice v Älvsjö, požár ale hasiči rychle zlikvidovali. Policie kvůli nočním násilnostem zadržela v Älvsjö osm lidí a čtyři pak v Norsborgu.

Pouliční nepokoje ve Švédsku
Zdroj: ISIFA/EPA/FREDRIK SANDBERG

Štáb ČT ve Stockholmu

Hněvu čelí na rozbouřeném předměstí i televizní štáby. Přesvědčila se o tom i zpravodajka ČT Hana Scharffová. Jeden z mladíků na štáb ČT udeřil, ať vypnou kameru. Novinář Jens z místní TV pak českému štábu poradil, aby řekli, že nejsou Švédové. Pak prý budou v bezpečí. Jens už pátou noc vysílá nonstop a občas musí vzít nohy na ramena. Zdejší média jsou pod palbou. Podle policie protesty rozdmýchávají, podle demonstrantů je zkreslují.

Terčem útoku se staly i dvě školy v severních čtvrtích. Jednu dav zapálil v Tenstě, druhou pak v sousední čtvrti Kista. „Tohle mě mimořádně naštvalo. Bude svět lepší, když lidi vypálí školy?“ citoval list Expressen Alekse Sakalu, který v Kistě bydlí. „Je to šílenství. Kam půjdou mé děti zítra do školy? Zřejmě ani nedokončí školní rok.“ Požár auta ve čtvrti Sollentuna se rozšířil i do přilehlého nákupního střediska.

Do dneška policie zatkla dohromady 29 lidí, většinou podezřelých ze žhářství. Mnozí z mladých výtržníků byli už dříve trestáni. Nic však nenasvědčuje tomu, že by skupiny své akce nějak koordinovaly. Policie v postižených čtvrtích je nicméně i tak přetížená. Do metropole proto míří posily z Malmö, Göteborgu a dalších měst. Švédské hlavní město přitom bude v příštích několika týdnech hostit několik velkých akcí včetně svatby princezny Madeleine 8. června.

Nepokoje vyvolaly v zemi debatu o asimilaci přistěhovalců, kteří představují již 15 procent z devítimilionové švédské populace. S narůstající vlnou násilí roste ale i hněv tiché většiny, kterou chuligánství opravdu štve. Otcové z mešity v Husby si to vzali k srdci. Jako pokojná hlídka chodí po své čtvrti a přesvědčují mladé, že násilí jejich stesky nevyřeší. „Snažíme se jim vysvětlit, že už je toho dost, musí to skončit,“ říká člen sdružení. Mnozí ale zatím neposlechli.

Příčinou nepokojů je podle švédských médií nezaměstnanost, neuspokojivá bytová situace přistěhovalců, sociální vyloučení a rozmáhající se chudoba. Přestože životní úroveň ve Švédsku stále patří k nejvyšším v Evropě, vládě se nedaří zastavit rostoucí nezaměstnanost mladých lidí, která nejvíc zasáhla přistěhovalce. Zatímco mezi rodilými Švédy je nezaměstnanost asi šestiprocentní, mezi přistěhovalci přesahuje 16 procent.