Bush dorazil do Soči, bude jednat s Putinem o radaru

Soči/ Zábřeh - Americký prezident George Bush dnes přiletěl do Soči, kde se sejde s odstupujícím prezidentem Vladimirem Putinem i s jeho nástupcem Dmitrijem Medveděvem. Politici by měli kromě jiného jednat o výstavbě protiraketového deštníku ve střední Evropě.

Nečeká se však nějaký výrazný pokrok ve vztazích Moskvy a Washingtonu. I po schůzce v Soči čeká Američany ještě hodně práce, neboť debata na téma protiraketové základny je teprve v raném stadiu. Oba státníci by i přesto měli podepsat „strategickou rámcovou“ dohodu, která by měla být vodítkem i pro následovníky obou prezidentů.

Zítra ráno se na pracovní snídani setkají Gerorge Bush s Vladimirem Putinem i jeho nástupcem Dmitrijem Medveděvem. Ještě dnes večer čeká amerického prezidenta neformální večeře.

Bush dorazil do Soči s týmem asi 700 lidí. Doprovází ho i ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. V městě vládnou přísná bezpečnostní opatření. Obyvatelé nemají používat svá osobní vozidla, aby se nezkomplikovala dopravní situace.    

Bush na návštěvě v Chorvatsku

Americký prezident George Bush dnes také jednal v Záhřebu s chorvatským premiérem Ivem Sanaderem. Mluvili hlavně o Severoatlantické alianci, která nabídla zemi členství. Podle slov George Bushe je Severoatlantická aliance otevřená všem balkánským zemím. Prohlásil to dnes v Záhřebu.

Dodal také, že je nutné do přijímacího procesu k NATO co nejrychleji integrovat také Makedonii, kterou aliance zatím do Akčního programu členství kvůli sporům s Řeckem nepřizvalo. Řecko se s Makedonií pře o historický název země, Makedonie je totiž název historického území, které se nachází právě na území Řecka. Pozvání k členství na summitu v Bukurešti tak z balkánských zemí dostaly jen Chorvatsko a Albánie. 

Americký prezident George Bush v Záhřebu jednal s chorvatským premiérem Ivem Sanaderem.
Zdroj: ČT24