Komise kritizuje využívání falometrie

Brusel - Evropská komise dnes odsoudila, že v Česku se využívala při posuzování žadatelů o azyl takzvaná falometrie. Tu české úřady využívaly u cizinců, kteří v Česku žádali o azyl kvůli homosexualitě. Falometrie je metoda, při které se měří průtok krve v penisu, a zjišťuje se tak, jak je dotyčný vzrušen. Využívání falometrie v Česku kritizovala tento týden Agentura EU pro lidská práva.

Podle mluvčího Evropské komise Michela Cerconeho je falometrický test „ponižující“ a „není v souladu s lidskými právy“. „Tato praktika vyvolává pochyby o souladu s články čtyři a sedm charty základních práv EU, které zakazují mučení a ponižující zacházení,“ uvedl také. 

„Posuzování žádostí o azyl musí vždy respektovat základní práva a obecné principy evropské legislativy,“ dodala Evropská komise.   

České ministerstvo vnitra tento týden potvrdilo, že falometrické vyšetření se využívalo. Úřad odmítá, že jde o porušení evropské charty. Vyšetření prý absolvovalo zhruba devět žadatelů o azyl, kteří k němu dali souhlas a azyl nakonec získali.