Molotovovy koktejly v rukou sedmnáctiletého studenta mohly zabíjet

Portland - Teprve sedmnáctiletý americký student chtěl vyhodit do povětří svou školu ve městě Portland v Oregonu. Měl připravených několik podomácku vyrobených výbušnin (trubkové a napalmové bomby) a Molotovových koktejlů. Vymyšlený měl i harmonogram útoku. Za tyto činy bude obviněn z pokusu o vraždu s přitěžujícími okolnostmi.

Student Grant Acord plánoval zaútočit na školu v Oregonu a údajně se přitom inspiroval útokem na střední školu Columbine v roce 1999, při kterém zemřelo 13 lidí. Mladík byl zadržen ve čtvrtek večer poté, co policisté dostali tip, že mladík vyrábí bombu, se kterou chce zaútočit na West Albany High School ve městě Portland.

Co bylo u mladíka doma nalezeno

  • Plány a časový harmonogram útoku
  • Trubkové bomby
  • Molotovovy koktejly
  • Napalmové bomby

Na škole, kde studoval, žádná trhavina nalezena nebyla. Prokurátor neupřesnil, kdy k útoku mělo dojít. Jak rovněž uvedl, nemá zatím žádné informace o tom, že by Acord měl ve škole nějaké problémy. „V případě, že máte mladou osobu, která chce po vzoru videohry zabíjet lidi ve škole, musíte se rovněž zaměřit na její psychické zdraví,“ prohlásil státní zástupce John Haroldson.

Zadržený student by se měl v úterý objevit před soudem. Státní zástupce sdělil, že Acord bude stíhán jako dospělá osoba. Prozatím je držen ve vazební věznici pro mladistvé.

Inspirace útokem v Coloradu

K útoku na střední škole Columbine na denverském předměstí Littleton ve státě Colorado došlo v dubnu roku 1999. Dva maskovaní mladíci, kteří sami byli studenty téže školy, zastřelili 12 studentů a profesora, 21 dalších zranili. Útočníci poté spáchali sebevraždu.