Vzpomínky dcery generála Jaruzelského: Doma byl pod pantoflem

Varšava - Velký zájem budí v Polsku vzpomínková knížka dcery generála Wojciecha Jaruzelského Moniky. Dcera posledního komunistického diktátora vykresluje otce jako přesvědčeného komunistu, ale také jako člověka, který byl doma pod pantoflem. Z knížky se stal bestseller, podobně jako z nedávno vydaných vzpomínek manželky vůdce polského disentu Danuty Walesové.

Dcera generála Jaruzelského Monika je osobnější a zdrženlivější. Popisuje otce jako přísného vojáka, ale taky slabého manžela, který si k ženě chodil pro kapesné, aby si mohl zajít k holiči. „V práci měli studenou válku, tak chtěli mít doma svatý pokoj,“ vzpomíná Monika Jaruzelská.

Knížka generálovy dcery „Towarzyszka Panienka“ (Soudružka Slečna) nijak nehájí otcovo rozhodnutí z 13. prosince 1981 vyhlásit v zemi válečný stav a pozavírat do internačních táborů předáky nezávislých odborů Solidarita, ohrožujících mocenský monopol komunistů.

„Není tu ani étos, ani patos,“ zdůrazňuje autorka v předmluvě. „Každý, kdo čeká velebení či politickou obhajobu, jak se sluší na dcerku komunistického diktátora, se smí cítit rozčarován,“ dodává Jaruzelská: „Byl politikem, rozhodoval o různých věcech a myslel, že je to správné, tak za to musí nést odpovědnost.“

Kniha vzpomínek dcery generála Jaruzelského
Zdroj: ČT24

Devětaosmdesátiletý Jaruzelski čelí v dnešním Polsku několika soudům. Za potlačování protestů i zavedení výjimečného stavu v roce 1981. Činy otce nechce Monika Jaruzelská soudit ani komentovat. Strach ale měl podle ní v roce 1981 i on. „Těsně před rozhodnutím o zavedení výjimečného stavu si pozval kolegu do kanceláře, vyšli spolu na balkon, otec mu ukázal pistoli a řekl: Jakmile (Rusové) vejdou, víš, co máš dělat. Tedy vstřelit kulku do hlavy. Jaké plány měl otec s námi, rodinou, nevím,“ říká generálova dcera.

Dziennik.pl:

„Otec generál v Moničině knížce stojí jakoby bokem, na pozadí událostí. Ale ze střípků vzpomínek se skládá osobnost, jakou jsme dosud neznali či spíše neměli možnost poznat.“

Kromě pochvalných recenzí autorka ovšem sklidila i bouři nevole, především na internetu, kde se ozývají jak generálovi odpůrci, tak i jeho obdivovatelé.

Výjimečný stav v Polsku (1981)
Zdroj: ČT24

Výjimečný stav v roce 1981

Vyhlášení výjimečného stavu je dodnes jednou z nejvýznamnějších a také nejkontroverznějších událostí polské poválečné historie. Jeho vyhlášením tehdy vygradovalo napětí mezi komunistickým vedením země a opozičním hnutím Solidarita.  

Generál Jaruzelski, který byl v té době premiérem, vyhlásil výjimečný stav v noci z 12. na 13. prosince 1981. V následujících dnech bylo v zemi zadrženo na 5 tisíc představitelů opozice. Platil zákaz shromažďování a nočního vycházení. Zavedla se cenzura, potravinové lístky. V ulicích stály tanky a obrněné transportéry. Výjimečný stav trval rok a půl, vyžádal si 91 obětí na životech. 

Nezávislý odborový svaz Solidarita byl postaven mimo zákon a v ilegalitě zůstal i poté, co byl výjimečný stav v červenci 1983 odvolán a poměry v zemi se uvolnily.  

Zatímco část Poláků má tehdejší rozhodnutí generála Jaruzelského za vojenský puč a zradu národa, jeho zastánci tvrdí, že jen tak bylo možné uchránit zemi od sovětské intervence.

Život s Walesou se stal bestsellerem

V Polsku sklidila velký úspěch i kniha manželky někdejšího vůdce polské opozice Lecha Walesy. Ta ve svých knižních vzpomínkách, které se nyní dočkaly i divadelního zpracování, mluví o samotě a bolesti, kterou ve stínu vůdce Solidarity prožívala.

Walesová žila dlouho ve stínu svého muže. V roce 1983 za něj v norském Oslu přebírala Nobelovu cenu míru. Walesová se knížkou o manželovi vlastně poprvé osamostatnila. O Walesovi mluví přímo a ostře. Popisuje nejen odvážného disidenta a hrdinu protikomunistického odboje, ale také otce 8 dětí, který na ně ani na svoji manželku vlastně neměl čas.

„Moje manželství vlastně trvalo jenom 11 let. Do té doby jsme byli pohromadě – muž, žena a děti. V roce 1980 do toho bohužel vstoupila politika, rodina byla odsunutá na druhé místo a zůstaly už jen věci veřejné,“ vzpomíná Walesová.

Walesová vydala svoji vzpomínkovou knížku před dvěma lety. Dodnes má v Polsku obrovský úspěch. Prodalo se jí přes 300 tisíc kusů a její překlad brzy zamíří i na pulty českých knihkupců.

Horizont ČT24 - Jaruzelski a Walesa na knižních pultech (zdroj: ČT24)