Střely z Libanonu zasáhly Izrael

Bejrút - Z jihu Libanonu byly včera vypáleny na Izrael dvě rakety. Oznámily to libanonské bezpečnostní síly. Obyvatelé severu Izraele údajně slyšeli výbuch. Kdo za útokem stojí, není zatím jasné. V oblasti ale panuje napětí kvůli účasti libanonského radikálního hnutí Hizballáh v konfliktu v Sýrii.

„Byl slyšet výbuch. Vojáci prohledávají oblast. Kdo za útokem stojí, se vyšetřuje,“ uvedla mluvčí izraelské armády. Podle izraelskéch vojenských zdrojů šlo zřejmě o minometný útok. Střelbu slyšeli obyvatelé libanonského města asi 10 kilometrů od hranic s Izraelem.

Incident se stal v době, kdy v oblasti panuje napětí kvůli konfliktu v Sýrii. Syrský režim se ohradil proti zásahu izraelských raket proti skladům zbraní, které měly být údajně určené pro radikální hnutí Hizballáh, které se na straně Asadova režimu účastní bojů v Sýrii. 

Včera libanonské hlavní město Bejrút taktéž zasáhly dvě rakety. Podle armády byly vypálené z hor jihovýchodně od města. I tento útok může souviset s hnutím Hizballáh, mohlo by jít o reakci na sobotní projev vůdce libanonského Hizballáhu, který oznámil, že jeho bojovníci budou dál zapojení do občanské války v Sýrii a na straně prezidenta Bašára Asada zůstanou až do jeho vítězství.

Nejednotná opozice

Syrská opozice se na jednání v Istanbulu nedokázala shodnout na rozšíření své koalice. Po čtyřech dnech složitých vyjednávání o 22 nových členech koalice její dosavadní členové v dnešním hlasování schválili vstup jen osmi z nich. Není navíc ani jisté, zda se opoziční koalice zúčastní chystané ženevské konference.

Vydáno pod