V Bukurešti znovu pohřbili Ceaušesca

Bukurešť – V Bukurešti byly znovu pohřbeny pozůstatky bývalého rumunského diktátora Nicolae Ceaušesca a jeho manželky Eleny, kteří byli v revolučních dnech po převratu v roce 1989 odsouzeni za genocidu k trestu smrti a popraveni. Tělo bývalého prezidenta a jeho ženy bylo exhumováno letos v červenci, aby se s konečnou platností potvrdilo, že jde skutečně o diktátorův hrob.

Genetické testy DNA si vynutila Ceaušeskova rodina po několikaleté právní bitvě. Měly vyvrátit pochyby o tom, že na bukurešťském hřbitově Ghencea jde o skutečný exprezidentův hrob. Vědci vzorky Ceaušeskova těla porovnali s genetickými odběry jeho syna Valentina a jednoho z diktátorových bratrů. Srovnání potvrdilo, že v hrobě leží Ceaušescu, nicméně pro nedostatek srovnávacích vzorků se nepodařilo určit, zda žena pohřbená spolu s ním je opravdu jeho manželka Elena.

Ceaušescu vládl v komunistickém Rumunsku 25 let, na konci roku 1989 po protirežimních bouřích uprchl z Bukurešti a byl později zadržen v podhůří Karpat. Již 25. prosince byl spolu s manželkou Elenou vojenským tribunálem odsouzen za genocidu k trestu smrti a ihned popraven.

Ceaušeskovy pozůstatky byly původně pohřbeny tajně, v noci a stranou od ostatních hrobů. Na náhrobním kamenu bylo falešné jméno. Nyní bylo do náhrobního kamenu vyryto jeho skutečné jméno, datum narození a úmrtí a titul prezident Rumunské socialistické republiky.

Popravený Nicolae Ceaušescu
Zdroj: ČT24