Mladý Číňan se „podepsal“ na starobylý egyptský chrám

Peking – Mladý Číňan, který vyškrábal nápis do kamenného reliéfu v egyptském chrámovém komplexu v Luxoru, se stal terčem zloby čínských blogerů. Příval jejich komentářů přiměl rodiče patnáctiletého chlapce k veřejné omluvě.

„Ting Ťin-chao byl tady,“ naškrábal do zdi Číňan během rodinné návštěvy Luxoru. Obětí vandalismu se stal jeden z chrámů luxorského komplexu na břehu Nilu, kde se nacházejí až 3500 let staré památky.

Čínské uživatele internetu čin mladíka rozhněval. Podařilo se jim hocha vystopovat a na webu zveřejnili jeho datum narození a místo, kde studuje. Hackeři později napadli stránky chlapcovy školy tak, aby před vstupem na tyto stránky musel dotyčný nejprve kliknout na obrázek parodující Tingovo graffiti.

„Tento případ není pouze problémem jedné osoby, ale vypovídá o vlastnostech celého národa,“ poznamenal jeden z přispěvatelů na sociální síti Weibo. „Člověk musí zemřít, pokud kvůli němu národ ztratí svou tvář,“ napsal jiný kritik.

Tingovi rodiče uvedli, že když se hoch o hackerských útocích dozvěděl, „proplakal celou noc“. Rodiče se za vandalismus svého syna omluvili: „Chceme se omluvit egyptskému lidu a také lidem z celé Číny, jejichž pozornost tento případ přitáhl.“ Chlapec chodí na základní školu v Nankingu a podle své matky si uvědomuje závažnost svého jednání.

Ani varování nepomohlo

Nedávno přitom čínský vicepremiér Wang Jang vyzval Číňany, aby se při zahraničních cestách chovali civilizovaněji. Wang občanům ve svém projevu ze 17. května radil, aby na cestách nehovořili tak hlasitě, přestali přecházet silnice mimo označené přechody, neplivali a nevyrývali čínské znaky na památky.