Aštíaníová zůstává ve vězení

Teherán – Íránská státní televize dnes popřela čtvrteční informaci Mezinárodního výboru proti kamenování, že by Sakíne Aštíaníová, odsouzená k ukamenování za vraždu a nevěru, byla na svobodě. Aštíaníová byla v roce 2006 odsouzena za nevěru, kterou islámské právo trestá ukamenováním, a za spoluúčast na vraždě manžela, za což se provinilci v Íránu popravují oběšením. Zatímco první rozsudek byl pozastaven, druhý hrdelní trest jí stále hrozí. Její případ vzbudil ve světě velký ohlas a ochránci lidských práv poukazovali na krutost íránské justice.

„V rozporu s rozsáhlou reklamní kampaní západních médií o propuštění vražedkyně Aštíaníové, která se k činu přiznala, je žena stále ve vězení,“ uvedla stanice Press TV na svých internetových stránkách. K mylné domněnce vedlo údajně to, že byly zveřejněny fotografie z natočeného filmu, který popisuje činy Aštíaníové před jejím zatčením.

Mezinárodní výbor proti kamenování, což je nevládní organizace se sídlem v Berlíně, ve čtvrtek uvedl, že Aštíaníová byla propuštěna, a to společně se svým synem i advokátem. Ti byli zatčeni, když se s nimi pokoušeli pořídit rozhovor dva němečtí novináři. Ti jsou stále drženi ve vazbě a hrozí jim obvinění ze špionáže. Oba vstoupili do Íránu s turistickými vízy, ačkoli jako novináři měli mít speciální doklady vydávané novinářům.