Rok 2060: Z Evropské unie zbyly jenom zaprášené exponáty

Brusel – Evropská unie do pěti let skončí. Alespoň podle divadelního režiséra Thomase Bellincka, který na základě její klesající obliby, krize eura a rostoucího nacionalismu vytvořil muzem, ve kterém pokryl muzejní symboly prach času.

V muzeu zkrachovalé unie se čas přenesl do roku 2060. Mezi vystavenými exponáty se těžko hledá něco pozitivního. Ironické podání vystavovaných předmětů působí smutně, dojemně až depresivně.

Někdejší regule na tvar banánů a omezování kouření visí na zdi jako plaketky a u návštěvníků budí už jenom lehce hořký úsměv. Nobelova cena míru, kterou EU obdržela v roce 2012, vystačila jen na otapetování záchodových dveří.

Thomas Bellinck:

„Snažil jsem se ukázat ten nejčernější scénář, takže uvidíte, k čemu by to mohlo vést a jaké je riziko, o co vše můžeme přijít.“

Vedle Adolfa Hitlera tu mezi diktátory řadí i československého normalizátora Gustáva Husáka. Evropská unie - stejně jako oni - v dějinách prohrála, i když znamenala období míru.

Podle Bellincka má k pádu unie přispět ztráta důvěry v ní, odtržení Velké Británie nebo vznik nových států – Skotska a Katalánska. Odborníci se tomu ale jen smějí. „Nenechme se zmást. Pokud bude Skotsko nezávislé, bude proevropštější než dnešní Británie,“ myslí si zástupce ředitele Institutu evropských studií Mario Telo.

Skutečnost? Zánik se nekoná, unie roste

Ve skutečnosti se žádný zánik nekoná. Je to přesně naopak, přímo v Bruselu se totiž Evropská unie rozrůstá. Za 8,5 miliardy korun například staví nové sídlo, do kterého se budou sjíždět evropské politické špičky k summitům. „Práce jsou v plném proudu. Čekáme, že vše bude dokončené do roku 2014,“ říká mluvčí Rady EU Isabelle Brusselmansová.

Evropská unie staví i v Lucemburku, kde má administrativní sídlo Evropský parlament. Nová budova bude čtyřikrát větší, původní kapacita už nestačí. Emoce se muzeu podařilo rozvířit dokonale. Paradoxně ho chválí euroskeptici i eurooptimisté -  každý si totiž varování o konci EU vykládá po svém.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)
Vydáno pod