Australští tajní se před čínskými hackery neschovali

Canberra - Čínští hackeři ukradli plány nového sídla australské tajné služby ASIO. Byly mezi nimi nákresy jednotlivých podlaží, rozvodů komunikačních kabelů, serverů nebo bezpečnostních systémů. Podle ministra zahraničí Boba Carra si australská vláda hrozbu kybernetických útoků uvědomuje, zároveň ale dodal, že tato záležitost nepoškodí vztahy s Čínou, která je pro Austrálii největším obchodním partnerem.

„Vůbec to nemá žádné důsledky pro naše strategické partnerství. Máme s Čínou obrovský prostor pro spolupráci. Nechci se vyjadřovat k tomu, jestli Číňané udělali to, co se tvrdí, nebo ne,“ prohlásil ministr Carr.

Hackeři údajně pronikli do systému jednoho z dodavatelů, který se na stavbě velitelství tajné služby ASIO za 631 milionů australských dolarů (12,2 miliardy korun) podílí. Podle australské televize ABC se dostali také k tajným materiálům na ministerstvu zahraničí a obchodu. ABC uvedla, že australské společnosti čelí podle všeho mnohem intenzivnější vlně útoků z Číny, než se doposud myslelo. Terčem byl již mimo jiné ocelářský gigant BlueScope Steel nebo výrobce vojenských a civilních komunikačních zařízení Codan.