Sojuz letí k ISS, znovu to bere „zkratkou“

Bajkonur - Z kosmodromu Bajkonur odstartovala kosmická loď Sojuz s tříčlennou posádkou na palubě. Sojuz vynese na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) Rusa Fjodora Jurčichina, Američanku Karen Nybergovou a italského kosmonauta Lucu Parmitana. Cesta nebude Sojuzu trvat obvyklé dva dny, ale pouze 6 hodin. Stejně jako minule totiž využije „krátké schéma“.

Na nové kolegy už na ISS čekají Kanaďan Chris Cassidy a Rusové Pavel Vinogradov a Alexandr Misurki, kteří odletěli ze Země 28. března. Právě tato posádka poprvé využila zkrácené schéma transtportu k Mezinárodní vesmírné stanici.

Šestici kosmonautů čeká na ISS náročný vědecký program. Naplánováno je šest výstupů do volného prostoru, experimenty s lidským zrakem i zkoumání temné hmoty. K ISS také přiletí evropská, ruská, americká a japonská zásobovací loď. Koncem září by navíc mohla u stanice zakotvit i soukromá orbitální loď, vyjmenoval některé body z pracovního programu ředitel brněnské hvězdárny a planetária Jiří Dušek.

Ruské Sojuzy jsou po předloňském ukončení programu amerických raketoplánů jediným prostředkem pro vynášení lidských posádek na oběžnou dráhu kolem Země. Americká firma SpaceX však vyvíjí vesmírné plavidlo, které by časem mohlo ruské stroje nahradit.

Jurčichin, Parmitano a Nybergová by se měli z vesmíru vrátit letos v listopadu.