Vrah britského vojáka si vyslechl obvinění

Londýn - Britská policie obvinila jednoho ze dvou mladíků z vraždy Leea Rigbyho. Dvaadvacetiletý Michael Adebowale dnes stanul před soudem. Lékaři ho v úterý propustili z nemocnice, kde skončil po policejním zásahu. Před trestní senát má předstoupit v pondělí. Druhý útočník zůstává v nemocnici.

Minulou středu na jihu Londýna společně s 28letým Michaelem Adebolajem zavraždil dvaadvacetiletý Adebowale veterána z Afghánistánu Leeho Rigbyho. Kromě obvinění z vraždy se bude u soudu zodpovídat i z nezákonného držení zbraně. Nadále zůstane ve vazbě.

Útočící Britové nigerijského původu ve věku 22 a 28 let za bílého dne na ulici v jihovýchodním Londýně nejprve srazili pětadvacetiletého vojáka autem a poté ho ubodali nožem a dobili mačetou. Z místa činu neutekli a kolemjdoucím vysvětlovali, že jednali ve jménu islámu a ve snaze pomstít muslimy, které britští vojáci zabíjejí v zahraničí. Policie oba mladíky při zatýkání postřelila. 

Obětí byl 25letý Lee Rigby z Manchesteru. Sloužil v Afghánistánu, Německu a na Kypru. Rigby byl mezi kolegy z 2. praporu královského mušketýrského pluku oblíbený a známý smyslem pro humor. Jako „zkušeného a talentovaného“ vojenského bubeníka, kulometčíka a „skutečného válečníka“ ho ocenil i jeho velitel Jim Taylor. 

Výbor britského parlamentu v souvislosti s vraždou začne vyšetřovat možné selhání bezpečnostních složek. Oba vrahy - Michaela Adebolaja a Michaela Adebowala - totiž poslední léta sledovala služba MI5, ale za tu dobu nic trestného nespáchali, a tak z kontroly vypadli. Poslanci důkladně vyšetří, co tajné složky o obou mužích věděly.

Fotografie Leea Rigbyho
Zdroj: ISIFA/London News Pictures/Rex Features