Ruská vrchnost podle opozice rozkradla v Soči až 30 miliard dolarů

Moskva - Až 30 miliard dolarů údajně rozkradli vysocí ruští představitelé a tamní podnikatelé z rozpočtu na zimní olympijské hry v Soči, které se uskuteční v únoru 2014. Na výstavbu nejdražších sportovních komplexů podle ruské opozice úřady nikdy nevypsaly tendry nebo soutěže. Prezident Vladimir Putin už dříve čelil kritice za stále narůstající cenu za olympiádu. Hry podle posledních odhadů vycházejí na 50 miliard dolarů - pětkrát víc, než se původně plánovalo. Korupci ale vláda nadále odmítá.

Podle předáka ruské opozice a bývalého místopředsedy ruské vlády Borise Němcova je zimní olympiáda „obří podvod“ a oligarchové a úředníci již rozkradli „25 až 30 miliard dolarů“ (asi 490 až 590 miliard Kč). ZOH v Soči, které se mají stát výkladní skříní Ruska v éře prezidenta Vladimira Putina, budou nejnákladnější v dějinách olympijských her a vyžádají si více než 50 miliard dolarů (asi 986 miliard Kč), tvrdí ve své zprávě Němcov a další Putinův kritik Leonid Martyňuk. Olympijské stadiony se totiž pořizovaly bez veřejné soutěže a férové konkurence. Z „největší krádeže v ruských dějinách“ budou mít prospěch „jen oligarchové a firmy blízké Putinovi“. Za rozkradené peníze by se podle autorů zprávy dalo postavit 3000 kilometrů dálnic či obstarat bydlení pro 800 000 Rusů.

Boris Němcov
Zdroj: ČT24

„Zjistit, jestli se ze státního rozpočtu rozkradlo 25 nebo 26 miliard dolarů, nebo nerozkradlo, bude hodně složité - je to práce pro vyšetřovatele,“ řekl Němcov.

Předseda koordinační komise pro ZOH 2014 Jean-Claude Killy spekulacím o korupci zatím příliš velkou váhu nedává:

„Nepamatuju olympijské hry, které by nedoprovázela korupce. To samozřejmě situaci neomlouvá, mrzí mě to. V této zemi může být korupce, byla tu i v minulosti. Doufám, že se nám to nějak povede vyřešit.“

Němcov, který v minulosti už sestavil několik podobných zpráv o korupci v Putinově éře či na moskevské radnici, by si přál, aby odhalení přiměla úřady k vyšetřování. Zatím „ani jediný případ nedospěl k soudu“. Zprávu úmyslně zveřejnil v den, kdy Putin v Petrohradu předváděl členům Mezinárodního olympijského výboru medaile, které se budou v Soči rozdávat. „V jistém smyslu jsme do nich dali ruskou tradici, naši kulturu. Jsem si jistý, že se vám, celé olympijské rodině a hlavně sportovcům budou líbit,“ řekl při prezentaci medailí Putin.

Medaile pro Soči
Zdroj: ČT24

Kromě časté kritiky ohledně korupce se dlouhodobě ozývají i zastánci lidských práv. Podle newyorské organizace Human Rights Watch zaměstnanci, kteří se na přípravě her podílejí, pracují přes čas a nedostávají slíbenou mzdu ani jídlo.