Do aukce jdou vzácné fotky Kennedyho

Washington - Do aukce v New Yorku jde vzácná sbírka fotografií prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho a jeho rodiny. Zhruba 12 tisíc snímků je majetkem dědiců oficiálního fotografa Bílého domu z té doby, Cecila W. Stoughtona. Rozhodli se k prodeji, protože se blíží 50. výročí Kennedyho inaugurace.

Snímky ze Stoughtonovy pozůstalosti zachycují důvěrné momenty z prezidentova života. Zlatou trofejí je jediný existující snímek, kde jsou společně bratři Kennedyové - John a Robert - a herečka Marilyn Monroe, s níž údajně udržovali tajný poměr. „Přijela tam rovnou z Madison Square Garden, kde zpívala prezidentovi k narozeninám. Ještě má na sobě ty neuvěřitelně přiléhavé šaty. Vidíte, že Kennedy se jakoby odvrací, když fotografa spatřil. Svým způsobem je to velice skandální snímek,“ uvedl Matthew Haley z aukční síně Bonhams, která snímky draží.

Mezi snímky je i prezidentská přísaha viceprezidenta Lyndona Johnsona těsně po atentátu na Kennedyho. U historického okamžiku z 22. listopadu 1963 byl Staughton přítomen jako jediný fotograf. Po atentátu totiž Johnson nechtěl čekat, až se dostane do Washingtonu, a tak skládal přísahu v letadle Air Force One, v Dallasu na letištní ploše.

Do aukce jde vzácná sbírka Kennedyho fotografií (zdroj: ČT24)

Prodává se také prezidentova kravata nebo soubor dopisů podepsaných první dámou Jacqueline. Desítky let po zavraždění Kennedyho fascinuje jeho příběh lidi nejen ve Spojených státech. „Na Kennedyových je něco, co vás nenechá v klidu. Je to dynastie, jsou jako královská rodina. Je tam elegance, aféry, překrásná rodina, která měla navíc ohromnou moc,“ vysvětluje Haley.


Stoughton byl první oficiálním fotografem Bílého domu a k prezidentovi měl přístup nepřetržitě, ve dne v noci, v práci i na dovolených. Sbírka, která má vynést v přepočtu skoro čtyři miliony korun, je tak velmi přesným portrétem jednoho období americké historie.