V Oklahomě znovu udeřilo tornádo, úřady hlásí 9 mrtvých

Oklahoma City - Americkou Oklahomu opět zasáhla série tornád. Ve městě Oklahoma City živel udeřil v pátek večer místního času jen 10 dnů od poslední ničivé katastrofy podobného typu. Podle úřadů je na místě devět mrtvých. Desítky lidí utrpěly zranění a další se pohřešují. Práce záchranářů komplikují povodně i skutečnost, že mnozí byli v době, kdy tornádo udeřilo, na silnicích. Problémy mělo i tamní letiště, které bylo evakuováno.

Trojice rotujících vírů způsobila rozsáhlé výpadky eletřiny - bez proudu je zhruba 170 tisíc domácností. Oblast navíc trápí záplavy.

Cestující na letišti byli posláni do podzemních tunelů a všechny lety byly zrušeny. Televizní kamery ukazují suť padající z nebe a meteorologové varují před „zvláště nebezpečnou situací“. Záchranné práce brzdí povodně. 

Město Oklahoma City zasáhlo v minulosti více tornád než kterékoli jiné město USA. Stejná oblast byla v roce 1999 zasažena větrnou bouří nejvyššího stupně intenzity, jejíž větry dosahovaly až 486 kilometrů za hodinu. Posledně řádiloTornádo poblíž města Moore před 10 dny, kdy poničilo 13 tisíc domů. Smršť nepřežilo 24 lidí, včetně deseti dětí.

Přes Oklahomu se přehnalo další tornádo (zdroj: ČT24)

Jak ničivé víry vznikají?

Nejčastěji se tornáda vyskytují ve Spojených státech v zóně takzvané Tornádové aleje. Studený vzduch ze severu se tu potkává s teplým z jihu, na rozhraní pak vznikne bouře. Z ní se pak k zemi spustí typický vertikální vzdušný vír. V Evropě nejsou tornáda tak častá ani tak silná jako ve Spojených státech. Kontinent za to vděčí geografickým podmínkám – nejsou na něm tak velké teplotní kontrasty. Jednoduše řečeno, vzduch ze severu není dostatečně studený a ten z jihu zas dost horký. Jejich mísení navíc překážejí Alpy.

V samotném tornádu se rotací vzduchu snižuje atmosférický tlak a vír tak do sebe nasává všechno, co mu přijde do cesty. Viditelný je kvůli troskám, které pohltí, a taky proto, že s klesajícím tlakem se v něm kondenzuje vodní pára. Na velikosti přitom nezáleží – i vír malého průměru může ničit obrovskou silou.