V Turecku znovu čpí slzný plyn

Istanbul – V Turecku pokračují protivládní protesty spojené s potyčkami s policií. Pořádkové síly použily slzný plyn proti asi tisícovce převážně mladých demonstrantů v centru metropole Ankary a stejným způsobem rozháněly i protestující v Istanbulu. V souvislosti s demonstracemi je hlášeno i první úmrtí - mladý Turek zemřel poté, co do skupiny demonstrantů v Istanbulu najel vůz taxi. K situaci se vyjádřil americký ministr zahraničí John Kerry, který řekl, že nepřiměřené použití síly při zásahu policie Spojené státy znepokojuje.

Taksimské náměstí v Istanbulu večer znovu obsadily tisíce protestujících a policisté proti nim zasahují slzným plynem. Právě na tomto náměstí protesty před čtyřmi dny vypukly, původně kvůli plánu pokácet stromy v tamním parku, kde se chystá kontroverzní developerský projekt. V sobotu náměstí pořádkové síly na příkaz premiéra Recepa Tayyipa Erdogana vyklidily.

Premiér prohlásil, že protesty organizují extremisté, a obvinil opozici, že „vyprovokovala nevinné občany“. "Ti, kdo události nazývají Tureckým jarem, neznají Turecko," zdůraznil a označil sociální sítě za největší hrozbu pro společnost.

Úřady tvrdí, že zranění utrpělo 58 demonstrantů a 115 policistů. Nezávislé zdroje hovoří zhruba o tisícovce zraněných. Organizace Amnesty International dokonce informovala o dvou mrtvých, což ale jiné zdroje nepotvrdily. Turecký ministr vnitra Muammer Güler v neděli řekl, že policie během demonstrací zadržela více než 1 700 lidí, většinu už ale propustila. Güler dodal, že od úterý se po celé zemi uskutečnilo celkem 235 demonstrací v 67 městech.

Protesty mají prvního mrtvého

V souvislosti s demonstracemi bylo zaznamenáno i první úmrtí - mladý Turek zemřel poté, co do skupiny protestujících lidí v Istanbulu najel taxík. Turečtí lékaři oběť identifikovali jako dvacetiletého Mehmeta Ayvalitase. Při incidentu byli rovněž čtyři lidé zraněni, z toho jeden vážně.

Zásah turecké policie proti demonstrantům v Istanbulu
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Demonstrace pokračovaly i v noci na dnešek, uklidnily se až k ránu

Ráno už vládl v ulicích většiny velkých měst klid, v noci na dnešek se největší střety odehrály v centru Istanbulu. Na Bosporské třídě vytrhali demonstranti dlažbu, strhli kryty autobusových zastávek a značky, aby postavili barikádu. Zátarasy nadále uzavíraly ulice vedoucí k úřadu premiéra, kde použila policie nejvíce slzného plynu k rozehnání protestujícího davu.

Premiér Erdoğan vyzval zemi ke klidu s tím, že lidé se prý nemají nechat vyprovokovat extremisty. O víkendu vyzval demonstranty, aby protesty okamžitě ukončili. Vyhrožoval jim ale také, že jestliže oni dokážou přivést 200 000 lidí, on shromáždí na svou podporu milion stoupenců. Podle něj lidé projekt v parku Gezi použili jako záminku k vyvolání nepokojů. Výzvy k rezignaci odmítl, když řekl, že se v Turecku konají volby každé čtyři roky a že on byl právoplatně zvolen. V nedělním televizním rozhovoru se o demonstrantech vyjádřil jako o hrstce výtržníků a kritizoval sociální sítě. Twitter označil za „extrémní verzi lží“.

Tradičně se nejvíce protestujících sešlo na nyní již symbolickém Taksimském náměstí, kde protesty před čtyřmi dny vypukly, a to kvůli plánu na pokácení stromů v tamějším parku v rámci kontroverzního developerského projektu. V sobotu pořádkové síly na Erdoğanův příkaz náměstí vyklidily. Erdoğan v neděli popřel, že má autoritářské sklony. „Diktátorství nemám v krvi ani povaze,“ prohlásil. Obvinil rovněž demonstranty, že se v zemi snaží podkopat demokracii.

Tisíce lidí manifestovaly dlouho do noci i v Ankaře, kde je policie tvrdě vytlačila z centrálního náměstí Kizilay. „Nikdo tě nechce, Tayyipe!“ skandovali demonstranti.

Kanceláře vládní islámské Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) v Izmiru zachvátil požár v noci poté, co do nich někdo vhodil několik zápalných lahví. Hasiči oheň poměrně rychle zlikvidovali.