Studenti v Lipsku mají jasno: Dobrý den, pane profesorko

Lipsko (Německo) – K radikálnímu kroku se odhodlala Lipská univerzita. Se vší vážností se rozhodla odstranit rozlišující oslovení profesor/profesorka a napříště se bude i pro muže používat ženská varianta titulu. Studenti tak budou svého pedagoga oslovovat „pane profesorko“ (Herr Professorin).

Změnu odsouhlasil akademický senát už v polovině dubna, počátkem května ji schválil i rektorát kolem profesorky Beate Schückingové. Ministerstvo pro vzdělávání a výzkum má nyní čtyři měsíce na to, aby tuto zásadu zrušilo, s tím ale v Lipsku nikdo nepočítá.

Příslušnou změnu po 600leté mužské dominanci kupodivu nepožadovalo v rámci emancipace 20 žen v 77členém senátu, ale došlo k ní víceméně náhodou, protože členy při diskusi přestalo bavit neustálé rozlišování mezi mužskou a ženskou variantou profesor/profesorka a schválili návrh, že se pro osoby obojího pohlaví bude používat pouze generické femininum „profesorka“. S návrhem přišel profesor fyziky Josef Käs a šlo podle něj o spontánní rozhodnutí bez politického cíle. „Nikdy by mě nenapadlo, že to projde,“ říká.

Ne každý je ale nezvyklou jazykovou reformou nadšen. Podle právníků staví generické femininum vývoj jazyka na hlavu, škodí mu a nic nepřináší.

Na Lipské univerzitě je mezi studenty 60 procent žen, mezi pedagogy 40 procent.