V Ugandě se šíří plicní mor

Kampala - Zřejmě na nákazu plicním morem zemřelo v Ugandě 38 lidí a desítky dalších byly hospitalizovány. S odvoláním na zdejší zdravotníky to dnes uvedla agentura Reuters. Nemoc se na severu země začala šířit před měsícem. Podezření na plicní mor potvrdily předběžné testy, lékaři ale ještě výsledky prověřují.

První záznam o nemoci je z 10. listopadu, choroba od té doby byla zjištěna už v pěti oblastech. V místech již s chorobou bojují týmy zdravotníků z hlavního města Kampaly.

Zatímco dýmějový mor se přenáší štípnutím blechy a lze ho léčit pomocí antibiotik, plicní mor patří podle Světové zdravotnické organizace (WHO) mezi nejsmrtelnější infekční choroby. Člověk na něj může zemřít už do 24 hodin od nakažení.

Server BBC ale uvedl, že předběžné závěry o plicním moru neodpovídají zjištění pracovníků na místě. Pacienti si stěžují na úporné bolesti hlavy a malátnost, po kterých následuje průjem a zvracení.

Mor

Onemocnění způsobuje tyčinkovitá bakterie Yersinia pestis. Existují dvě formy moru – plicní, kterému se říká černá smrt, a bubonická (dýmějový mor). Ten se na člověka přenáší blechami, které se infikují na hlodavcích, většinou na kryse. Plicní forma se přenáší kapénkovou infekcí z člověka na člověka. 

Nemoc se po krátké inkubační době projeví prudkými vysokými teplotami, třesavkou, bolestmi v kloubech a únavou. U bubonické formy se po kousnutí blechou objeví hnisavý zánět mízních uzlin, hlavně v tříslech a podpaží.

Bakterie Yersinia pestis
Zdroj: ČT24/en.wikipedia.org