Anonymy hrozí zaplavenému Německu útokem na přehrady

Berlín/Budapešť – Rozvodněné Labe pokračuje ve své cestě východním Německem, ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko překonalo hladinu povodní z roku 2002 a dál stoupá. V Magdeburku vzbudily obavy zprávy o anonymních telefonátech, které vyhrožovaly pumovými útoky na přehradní nádrže. Povodňová vlna se dál valí i Dunajem, ten kulminoval na slovensko-maďarské hranici a dorazil už i do Budapešti. Jeho hladina tam dosáhla rekordní úrovně zhruba 8,90 metru, ale metropoli už díky protipovodňovým bariérám žádná katastrofa nehrozí. V případě obou evropských veletoků potom povodně komplikuje předpověď počasí - Německo, Maďarsko i Slovensko očekávají další srážky.

NĚMECKO: Stoupající Labe míří na sever, čekají se nové deště

O sedmdesát centimetrů už překonalo Labe v Magdeburku maximální výšku z roku 2002 - hladina se zvýšila na hranici 7,45 metru a dál stoupá. Ve městě evakuovali nemocnici, uzavřeli železniční most, radnice připravuje evakuační centra; do bezpečí muselo odejít 23 tisíc lidí. Znepokojení vyvolaly zprávy o anonymních telefonátech, které vyhrožovaly pumovými útoky na přehradní nádrže. Ministr vnitra Holger Stahlknecht proto nařídil zesílení policejní ochrany a sledování přehrad z vrtulníků.

I ve Wittenbergu dnes nad ránem zaznamenali rekord, když Labe překonalo výšku 7,77 metru. Do úterý by se hladina mohla zvýšit až na 8,1 metru. Město vyzvalo asi 1 500 obyvatel staré zástavby při řece, aby své domovy opustili. Krizová situace ve východoněmeckém povodí Labe podle odhadů meteorologů potrvá v závislosti na počasí ještě tři nebo čtyři dny.

„Situace je velmi vážná. Už jsem mluvila s premiérem Saska-Anhaltska. A můžu říct, že pro ně děláme všechno, co jen můžeme,“ řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Meteorologové dnes navíc vydali novou předpověď pro spolkové země Dolní Sasko, Meklenbursko-Přední Pomořansko a Šlesvicko-Holštýnsko, kde se zřejmě znovu zvýší hladiny řek po očekávaných deštích. Do boje s vodním živlem bylo v Německu zatím nasazeno 70 000 hasičů a 11 000 vojáků.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble nevyloučil, že slibovaná finanční pomoc státu ve výši 100 milionů eur (2,5 miliardy korun) se bude muset navýšit. Kancléřka Angela Merkelová potom prohlásila, že vláda učiní vše potřebné, aby se lidé do svých opravených obydlí mohli vrátit. „Německo projevuje mimořádnou soudržnost, a tak by to mělo zůstat,“ řekla Merkelová. Podle listu Leipziger Volkszeitung chce německá vláda o obnově poničených oblastí jednat na mimořádném zasedání s vedením jednotlivých spolkových zemí.

RAKOUSKO: Další úmrtí

V Rakousku si povodně vyžádaly lidskou oběť, když v tyrolském Kitzbühelu zemřel osmdesátiletý muž. Při úklidu bahna ze zaplaveného statku podle lékařů přecenil své síly a podlehl infarktu. Jeho mrtvé tělo dnes našli sousedi na břehu místního potoka.

SLOVENSKO: Dunaj kulminoval, meteorologové varují před deštěm

Slovensko hlavní povodňová vlna opouští, Dunaj včera večer kulminoval v Komárně na výšce 8,89 metru a dnes ráno dosáhl maxima ve Štúrovu. Přestože řeka způsobila v okolí obou měst škody, obavy z katastrofických záplav se nenaplnily. V Bratislavě již hladina výrazně klesla, ve městě rozebírají protipovodňové zábrany a otevřený je už i Starý most. Dnes ráno byla výška Dunaje ve slovenské metropoli na úrovni 8,11 metru.

Pohotovost na Slovensku ale stále trvá; úřady zakázaly přístup k vodnímu dílu Gabčíkovo a pohyb na jeho hrázi. V řadě obcí a okresů byla vyhlášena mimořádná situace, v Dunajské Stredě a celém Nitranském kraji bude například trvat zřejmě až do pondělí. Navíc i slovenští meteorologové (stejně jako čeští) varují před zhoršením počasí, očekávají se deště a bouřky. Pro dnešní den platí až do 20:00 hodin výstraha prvního stupně na celém území krajiny pod Tatrami, varování před novými povodněmi bylo vydáno pro okresy při toku Dunaje včetně Bratislavy.

Povodně v Maďarsku
Zdroj: ČTK/AP/MTI/Balazs Mohai

MAĎARSKO: Dunaj dorazil do Budapešti, katastrofa prý nehrozí

Hladina Dunaje v Budapešti dosáhla rekordní úrovně zhruba 8,90 metru a stabilizuje se. Řeka by v noci na pondělí měla v Budapešti kulminovat na 8,95–8,96 metru. Podle starosty Budapešti Istvána Tarlóse už ale žádná katastrofa městu nehrozí, protože protipovodňové bariéry zatím povodeň vydržely a jsou stavěny na výšku 9,30 metru.

„Budapešti nehrozí katastrofa. Hladina už nebude dramaticky růst,“ řekl Tarlós na setkání s novináři uprostřed Dunaje na Markétiném ostrově obehnaném protipovodňovými zábranami. „Průsaky někde jsou, ale to je přirozené,“ dodal. Ani další evakuace už podle něj zřejmě nebudou zapotřebí. Hladina řeky by mohla už v pondělí začít klesat a od středy by měl být její pokles už významný, řekl.

Voda v Budapešti dopoledne zalila ulice podél nábřeží a město muselo uzavřít jednu stanici metra. Úřady zatím nehlásí žádné oběti ani zranění. Evakuováno bylo asi jen 40 obyvatel metropole. Kolem celého maďarského toku Dunaje se muselo evakuovat dosud asi 1 000 lidí.

Předseda vlády Viktor Orbán v podunajské Ostřihomi ráno řekl, že příští dva dny budou pro povodeň na Dunaji v zemi rozhodující. Vyzval parlament, aby se připravil na prodloužení mimořádného stavu, který byl kvůli povodním vyhlášen začátkem minulého týdne. Premiérovo volání vyslyší maďarští zákonodárci zřejmě zítra.