Obama žádal čínského prezidenta, aby zastavil hackerské útoky

Los Angeles - Americký prezident Barack Obama naléhal na schůzce v Kalifornii na čínského vůdce Si Ťin-pchinga, aby se Čína víc snažila zabránit internetovým krádežím amerického duševního vlastnictví. Obama prý nemá pochyb, že hackerské útoky vycházejí z Číny. Čínský prezident vzal obavy Spojených států na vědomí. Oba státníci pak vyzvali Severní Koreu, aby se vzdala jaderných zbraní.

„Prezident zdůraznil, že vyřešení této otázky hackerských útoků je klíčové pro budoucí americko-čínské hospodářské vztahy,“ uvedl bezpečnostní poradce Bílého domu Thomas Donilon. Otázka kybernetické bezpečnosti zabrala velkou část druhého dne jednání mezi oběma vůdci, které podle agentury AP nepřineslo žádné významné politické výsledky, ale dalo naději na silnější osobní vztahy mezi nejvyššími představiteli USA a Číny.

Obamův bezpečnostní poradce prohlásil, že americký prezident Siovi podrobně popsal případy hackerských útoků proti americkým firmám od subjektů z Číny. USA prý přesně vědí, kdo za nimi stojí.

Vysoký čínský představitel Jang Ťie-čch' prohlásil, že kybernetická bezpečnost by měla být zdrojem spolupráce, a ne sporů mezi oběma zeměmi, které čelí podobným problémům. Podle Janga je Čína „proti všem formám hackerské činnosti a kybernetických útoků“. „Čína sama je také obětí takovýchto útoků a je neochvějným zastáncem kybernetické bezpečnosti,“ zdůraznil Jang. Podle Janga Obama a Si na summitu vykročili novou cestou a vzdalují se rozkolům obou zemí v minulosti. „Mluvili o spolupráci, ale nevyhýbali se ani sporným otázkám,“ podotkl Jang.

Prezidenti vyzvali KLDR k denuklearizaci

Obama a Si Ťin-pching také vyzvali KLDR, aby se zbavila jaderných zbraní. Rovněž se shodli, že neuznají Severní Koreu jako jadernou velmoc. „Shodli se na tom, že Severní Korea se musí vzdát jaderných zbraní, že ani jedna ze zemí nepřijme Severní Koreu jako velmoc disponující jadernými zbraněmi a že (USA a Čína) budou pracovat na prohloubení spolupráce a dialogu s cílem dosáhnout denuklearizace,“ informoval Doinilon.

Si Ťin-Pching je ve funkci teprve čtvrt roku. Brzké setkání s Obamou si komentátoři vykládají jako náznak vřelejších vztahů. 59letý Si Ťin-pching nastoupil do funkce v březnu a ke Spojeným státům má podle analytiků blíž než kdokoli z jeho předchůdců. V osmdesátých letech tam dokonce strávil několik týdnů na studijním pobytu.

Obama se sešel s čínským prezidentem (zdroj: ČT24)