Obavy se potvrdily: Památky v Timbuktu jsou nenávratně poškozeny

Timbuktu – Odborníci z UNESCA zjistili na prohlídce starobylého města Timbuktu, že občanská válka v Mali zničila kulturní dědictví víc, než se čekalo. Poničeny jsou nejen hrobky, ale i cenné písemnosti. Ty předměty, které se před islamisty podařilo uchránit, se nyní památkáři budou snažit roztřídit a zrestaurovat. Už teď ale vědí, že v místních podmínkách to nebude snadné.

Když loni islamisté dobyli Timbuktu, zanechali za sebou spoušť v podobě šesti zcela zničených památných hrobek a více než čtyř tisíc ztracených rukopisů. „Půlka toho tady zůstala nedotčená, ale jak pospíchali s ničením jedné hrobky, zničili tři další,“ podotkl timbuktský imám.

Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) zařadila starobylé maliské město Timbuktu na seznam ohrožených světových památek v červenci 2012. O zařazení na seznam požádala vláda v Mali. V Timbuktu se nachází 333 hrobek světců, z nichž 16 je na seznamu UNESCO. Jsou tu i tři mešity, z nichž nejstarší je ze 14. století, knihovny s rukopisy a 16 mauzoleí.

Afrikanista Jakub Kydlíček:

„Timbuktu je ojedinělou ukázkou saharské islámské architektury. Timbuktu bylo střediskem islámské vzdělanosti, nachází se tam proto řada velmi vzácných rukopisů, které se týkají islámského práva nebo i vědeckých disciplín. I tyto manuskripty jsou destruktivními snahami islamistů ohroženy.“

Rukopisy z Timbuktu
Zdroj: Daniel Riffet/ISIFA/Getty Images

Písemnosti nezachránilo ani to, že v Timbuktu je shromážďovali islámští učenci od 13. století. Maliští povstalci totiž vyznávají přísně tradiční podobu islámu. Hrobky a rukopisy jsou podle nich pohanskou odchylkou od pravidel koránu. Přesto se místním lidem podařilo alespoň část památek propašovat z města a zachránit. „Rukopisy si vzal k sobě imám, takže tady jsou jen prázdné police. Lidé, kteří je měli u sebe, je museli schovat a teď je bude potřeba zase sesbírat a postarat se o ně,“ uvedl jeden z místních.

Válka v Mali spěje ke konci

Za necelý rok a půl si občanská válka v Mali vyžádala zhruba dva tisíce mrtvých vojáků a neznámý počet civilistů. Dalších skoro 400 tisíc lidí vyhnala z domovů. Teď se ale chýlí ke konci - i díky francouzské intervenci, která letos v lednu zvrátila vývoj na stranu maliské vlády. Třicet vojáků má v zemi i Česko - mají vycvičit místní jednotky.

Občanská válka v Mali zničila kulturní dědictví země (zdroj: ČT24)