Další etapa aféry Dalligate: Malta proti exkomisaři nemá dost důkazů

Valetta - Maltské úřady nemají dostatek důkazů k tomu, aby mohly zahájit trestní stíhání bývalého eurokomisaře Johna Dalliho, který byl podezírán z korupce. Dalli rezignoval loni v říjnu, když unijní protikorupční úřad OLAF oznámil, že byl zapojen do korupčního jednání svého asistenta. Dalli veškerá obvinění vždy odmítal a objevují se pochybnosti, zda se důkazy OLAFu vůbec zakládaly na pravdě. Vznikla tak aféra Dalligate, které se už říká i Barrosogate.

Dalli míval na starosti boj s kouřením. Případ souvisí se stížností švédského výrobce tabáku Swedish Match. Jeden maltský podnikatel se prý od této firmy snažil získat „finanční odměnu“ 60 milionů eur (1,5 miliardy Kč). Výměnou za ni nabízel, že s pomocí svých kontaktů s komisařem ovlivní podobu legislativních návrhů komise týkajících se zákazu vývozu žvýkacího tabáku snus. Unijní protikorupční úřad OLAF sice přímý důkaz o korupci nenašel, ze sledování hovorů, počítačů a výslechů ale vyšetřovatelé došli k závěru, že o machinacích lobbistů mohl Dalli vědět.

Maltská policie ale dostatečné důkazy pro korupční jednání bývalého eurokomisaře nenašla. Nyní se Dalli soudí s Evropskou komisí kvůli neoprávněnému propuštění z funkce. Loni na podzim totiž podle svých slov rezignoval na nátlak představitelů komise. 

Protikorupční úřad OLAF
Zdroj: ČT24

Skandál se pouhý rok před evropskými volbami nebezpečně rozrůstá. Zrodil se v době příprav přísné protitabákové směrnice, která má zamést s dámskými cigaretami slim i jejich příchutěmi a přes většinu krabičky napsat zdravotní varování. To leží v žaludku tabákovému průmyslu a bývalý eurokomisař pro zdraví tvrdí, že právě vliv mocné lobby ho stál místo: předseda Evropské komise Barroso ho odvolal na hodinu. „Když jsem požádal alespoň o 24 hodin, abych se mohl poradit s právníkem a mluvit s rodinou, řekl, že mi dává 30 minut. Tohle bylo velmi nefér,“ řekl Dalli zpravodaji ČT Bohumilu Vostalovi.

Aféra je plná konspirací a politických i lobbistických tlaků, komise ale tvrdí, že jednala správně. „Nebyl tu přímý důkaz proti bývalému eurokomisaři. Úřad pro boj proti podvodům OLAF konstatoval, že věděl o těch, kteří se jeho jménem snažili získat finanční výhody,“ říká mluvčí EK Pia Ahrenkildeová.

Skandál s příchutí tabáku (zdroj: ČT24)

Podle bruselských novin New Europe může případ otřást celou Evropskou komisí. List se zvlášť soustředí na trhliny ve výpovědích lobbistky švédského výrobce žvýkacího tabáku snus. Právě ona prý dostala nabídku od Dalliho spolupracovníka z Malty, že když dá úplatek, věci se změní.

Několik měsíců po Dalliho odvolání se ukazuje, že důkazy mohou stát na vodě. K těm, co si to myslí, patří bývalá dokumentaristka a nyní německá europoslankyně Ingeborg Gräßleová z největší strany v europarlamentu - Evropské lidové strany. Tvrdí, že vyšetřování porušilo zákony, soukromí a chyběla podle ní soudní povolení k výslechům. „Je to druh manipulace, která předstírá, že všechny způsoby byly legální. Ale ne, jsou jasně nezákonné,“ říká. V europarlamentu vyzvala k odstoupení samotného šéfa OLAFu Giovanniho Kesslera. Ten to ale odmítá s tím, že neexistuje možnost rezignace nebo odvolání generálního ředitele OLAFu kvůli vyšetřování a že tu navíc není žádný důkaz nezákonnosti.

Potupený bývalý eurokomisař Dalli mezitím rozjel soudní procesy na Maltě, pro pomluvu v Belgii a kvůli způsobu odvolání taky v Lucemburku u Evropského soudního dvora. Mluvčí komise Ahrenkildeová ale tvrdí, že presumpce neviny tu platí. „Pan Dalli se rozhodl rezignovat z politických důvodů, protože jeho situace se stala politicky neudržitelná,“ vysvětluje.