Breivik se zřekl dědictví – stát nedostane nic

Oslo – Anders Behring Breivik se vzdal dědictví po své zesnulé matce. Většinu by tak měla zdědit jeho nevlastní sestra a její děti žijící v Los Angeles, část půjde ve prospěch charity. Podle svého advokáta norský pravicový extremista a masový vrah k tomuto kroku přistoupil, aby majetek nepřipadl státu.

Breivikova matka Wenche Behringová zemřela po dlouhé nemoci letos 22. března v 66 letech. Týden předtím navštívila svého syna naposledy ve vězení. Byt, ve kterém žila, je nyní na prodej za odhadovanou částku 3,7 milionu norských korun (asi 12,4 milionu Kč). Právě za zdmi tohoto bytu terorista údajně plánoval své krvavé útoky – pumový atentát před vládním úřadem v centru Osla a střelbu do sociálnědemokratické mládeže na nedalekém ostrově Utöya. Při atentátech 22. července 2011 Breivik nakonec pozabíjel 77 lidí; za tyto činy byl loni 24. srpna odsouzen k 21 letům vězení s možností prodlužování až na doživotí.

Breivik se do matčina bytu, který se nachází v domě v ulici Hoffsveien v Oslu, vrátil v roce 2006. Tehdy mu bylo 27 let a ve svém pokoji z dětství žil až do roku 2011. Odešel pouhých pár měsíců před útoky, kdy se usadil na farmě, což mu umožnilo nakupovat bez jakéhokoli podezření velké množství hnojiva použitelného k výrobě bomby. Inzerát na prodej bytu již byl otištěn. Původní zařízení bylo z bytu odvezeno a nahrazeno jiným nábytkem.

Breivikův advokát Tord Jordet uvedl, že Breivik se zřekl dědictví po matce již před její smrtí. Podle advokáta tak zřejmě učinil, aby nemusel postoupit majetek státu. Kromě vězeňského trestu soud rozhodl, že Breivik musí splatit velkou částku peněz na odškodnění státu a rodin obětí. Složit tak velkou sumu nebude podle norských médií nikdy schopen.

Vězeňská správa Breivika na matčin pohřeb nepustila a Breivik už podal také několik stížností na to, že se s ním ve vězení špatně zachází. Je přesvědčen, že ho chtějí dozorci dohnat k sebevraždě.

Rozhovor s Yngvarem Brennou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod