Japonský dreamliner nenastartoval, aerolinie ruší lety

Tokio - U letadla Boeing 787 Dreamliner japonské letecké společnosti All Nippon Airways se před dnešním plánovaným odletem na jihozápadě Japonska objevil problém s motorem. Podle letecké společnosti vůbec nenastartoval. Aerolinie se proto rozhodly zrušit i pondělní let dreamlineru. Problémy se stejným typem letadel hlásil v úterý také konkurenční japonský dopravce Japan Airlines.

Stroje Dreamliner americké strojírenské společnosti Boeing jsou považovány za nejmodernější dopravní letadla na světě. Letos ale nesměly čtyři měsíce do vzduchu kvůli potížím s bateriemi. Boeing baterie vyměnil, původ problémů se mu ale nepodařilo objasnit.

Nejnovější problém se podle mluvčího ANA objevil u letounu, který měl dnes odletět z města Ube do Tokia. Motor na pravé straně letadla ale nenastartoval a 141 pasažérů muselo využít jiné lety.

Americký strojírenský gigant Boeing musel v minulých měsících u svých dreamlinerů vyměnit systém baterií poté, co své nejmodernější stroje v polovině ledna odstavil z provozu kvůli přehřívání baterií. Japonské aerolinky JAL a All Nippon Airways (ANA) s těmito stroji po několikaměsíční odstávce obnovily pravidelné lety teprve na začátku června.

Japonský dreamliner měl potíže s motorem
Zdroj: ČTK/AP/Kyodo News

V úterý místního času se musel na tokijské letiště krátce po startu vrátit dreamliner společnosti JAL, u nějž se podle sdělení aerolinek objevily problémy se systémem odmrazování. Ten se používá v závislosti na počasí a závada na něm může být za určitých vnějších podmínek nebezpečná. Stroj, který mířil do Singapuru, se ale podle aerolinek v ohrožení neocitl.

Dreamlinery, s nimiž létají aerolinky ANA, jsou osazeny motory Trent 1000 britského výrobce Rolls-Royce. Ten dnes uvedl, že o nejnovějším problému u dreamlinerů ví a se společností ANA spolupracuje.